Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Roken op balkon

Roken in hotelkamers is meestal al niet meer toegelaten. Dan zien we dat rokers buiten gaan roken. Soms bewonder ik hen ervoor, dat ze er zoveel voor over hebben, zoals in de kou en/of regen gaan staan.

Soms vind ik het ergerlijk, als je in een kliniek binnen wil en de gezellig kletsende rokende -zij het tijdelijke- kliniekbewoners vlak voor die inkom staan en de doorgang belemmeren, maar blijkbaar is daar ook weer een regel tegen in de maak.

Wat doe je dan als je, in een hotel, de balkondeur openzet voor wat frisse lucht en de buur staat op het balkon te roken en de rook waait door die open balkondeur en komt gezellig bij jou op bed zitten?

Wat doe je dan? Ik doe dan gewoon de deur dicht. Ik wil de buur er niet op aanspreken.

Want op vakantie wil ik het rustig houden, zonder gedoe.

Previous

De boekenverkoop

Next

De opvolging

15 Comments

 1. peter grey

  Ik doe als jij. Sigarettenrook ruikt vies, vooral dat. Als je als voetganger bij een stoplicht staat te wachten krijg je meer luchtverontreiniging binnen dan die nanoseconde dat je in sigarettenrook zit. Maar roken is hét symbool van fout geworden, de arme roker kan geen goed meer doen. Toch, stel nou dat je net als ik een hekel hebt aan zware parfums. En je loopt achter een mevrouw of mijnheer die je letterlijk de adem beneemt met Chanel no5. Tik je die dan op de schouders met de woorden: ‘Mevrouw! (Mijnheer!) Alstublieft! Wat dénkt u wel! Dat de hele stad mee moet genieten van uw smerige pleziertjes?’ Of vertraag je je pas een beetje en schiet je de steeg in waar de frietboer zijn vet te lang niet ververst heeft.

  • ms

   Wel die uitlaatgassen vind ik echt ook stinken. Dan loop ik nog liever achter een mestkar. Ze verklaren me gek als ik zeg dat ik dat dat gewoon naar boerenbuiten riekt.

   Maar in een lift stappen waarin Coco Chanel in persoon is opgestegen … 😮

   Ik gebruik zelf ook wel een geurtje, maar de mijne ruik ik gewoonlijk zelf niet. Die van Luc wel. Misschien is dat wel het probleem van Chanel n° 5. Dat de dames die zelf niet ruiken, al is dat spul nogal zwaar en doorwegend.

   En dan ook nog liever de mestkar. 😉

 2. Dat is een lastige kwestie.
  Zelf zou ik zo dicht mogelijk bij de roker gaan staan, een sigaret in de buitenlucht ruikt lekker kruidig. Beter dan binnen.

  • ms

   Neen. Echt niet. Ik vind het echt niet aangenaam ruiken en zeker niet in de buitenlucht, zelfs als ik die buitenlucht binnen wil krijgen.

   Ooit heb ik wel zelf gerookt, maar dan maar half. Ik werkte halftijds en op het werk rookte ik, thuis enkel ’s avonds eentje voor de TV. Ik deed drie dagen met een pakske van 20 sigaretten. En die waren dan nog met munt.

 3. Als roker rookte ik altijd en overal.

  Nu vind ik de walm rondom rookvrije gebouwen maar apart. Met open ramen en deuren komt de rook alsnog naar binnen ….

  Ik ben niet meer verslaafd! En dat gun ik anderen ook.

  Vredelievende groet,

  • ms

   Ik denk dat ik eigenlijk nooit echt verslaafd was. Ik ben ermee gestopt van het ene moment op het andere, toen ik op een maandagmorgen sigaretten wou kopen en het merk er niet was. Toen dacht ik: “Nu is ’t gedaan”.

   Maar ik ga niet zeggen dat een ander niet mag roken. Dat is me een stap te ver. Dan neem ik liever een stap terug of doe de deur -of desgevallend het venster- dicht.

 4. Tot 30 jaar geleden rookte ik als een Turk (oei, woke!). En van mij mag iedereen roken waar het toegestaan is. Als het mij stoort ga ik wel een stap opzij want ondertussen vind ik ook dat het stinkt. Maar ik ga niet met het vingertje wijzen. Ieder diertje zijn pleziertje.

  • ms

   Ik rookte niet op mijn 18, ging uit met mijn toenmalig vriendje. De hele groep rookte en ik was de ongezellige. Toen pas ben ik beginnen roken, maar enkel als we uitgingen en dus later halftijds.

   Dat is het verschil tussen vroeger en nu. Toen was je niet sociaal als je niet rookte, nu als je wel rookt.

   Voor mij doet iedereen wat hij/zij wil.

   Indertijd liet ik nog toe dat hier bij mij thuis gerookt werd. Nu niet meer. De enige roker die dat uiteindelijk nog zou mogen, rookt thuis zélf onder de dampkap.

 5. Mijn vrouw rookt en daar heb ik geen problemen mee. Zij houdt zich aan de voorschriften wat roken betreft als we ergens zijn.

  • ms

   Ik denk dat je, als je er niet écht volledig uit geraakt dat het niet gaat opvallen noch storen. Je blijft het gewend.

 6. elsjeveth

  Zelf heb ik nooit gerookt, niet uit principiële overwegingen maar gewoon omdat ik het vies vind. Als er iemand in mijn buurt rookt maakt me dat niets uit. Hun euro’s die in rook opgaan 😎 waar ik wel hoofdpijn van krijg is AXE deo of parfum dat sommigen als een soort van lokspray achtervolgd. Bekruipt mij weleens de neiging om te vragen … en helpt het 😉😉😉

  • ms

   Ik rookte dus niet. Thuis rookten ze niet. Mijn broer die jonger was, rookte wel. En toen begon ik zo af en toe, door die vriend.

   Ik ben het blijven doen tot mijn 38ste. Toen had ik geen zin om nog maar eens naar de krantenwinkel te moeten achter sigaretten.

   Axe? Ik ruik dat wel graag, maar niet als het té is. Té is nooit goed. Ik heb het dus nooit als lokspray ervaren, al maken ze dat er wel van in fr pubiciteit er rond.

 7. Ik ervaar de walm van rook ook als storend maar als onze onderbuur buiten zijn kruidensigaretje rookt, dan vind ik het heerlijk ruiken en geniet ik mee.
  Het parfum van de bovenbuurvrouw is héél penetrant als je na haar in de lift komt.
  Mijn man kan echt niet tegen zwaar geparfumeerde mensen. Zelf draag ik al lang geen eau de toilet of parfum meer omdat hij er gewoon niet goed van wordt. Anderzijds… er zijn jongeren in mijn klas die héél erg ‘vies’ ruiken. Dat is vaak zo als ze nog maar pas in ons land zijn. Sorry dat ik het zo zeg, maar het is gewoon zo. Het is lastig om er iets van te zeggen, ook omdat ze je dan nog niet eens verstaan. Ze zijn vaak pas in het land en maanden onderweg geweest (maanden zonder schone kleren of douche). Gedoucht zijn ze ondertussen wel als ze op school komen, maar een geur is er nog steeds. Het is niet zomaar weg te wassen. Vaak wachten ze ook nog op andere kleding. Je hebt geen idee hoe penetrant die geur kan zijn. Vorige week moest mijn collega walgend de klas verlaten.
  Toen het corona was, was het mondkapje eigenlijk wel heel handig tegen onaangename geuren.

  • elsjeveth

   Daar heb ik nooit bij stilgestaan. Wat triest als je erover nadenkt ! Het lijkt iets uit een roman maar helaas dus de harde werkelijkheid voor zowel de leerlingen als de leerkrachten

  • ms

   Zwaar geparfumeerd vind ik altijd verschrikkelijk. Maar ik houd wel van parfum. Het mag niet de adem benemen. Dan is het storend.

   En nu je het zegt, er is zo een soort roken dat el goed ruikt. Ik denk dat het pijptabak is. 🤔

   Ik hoop maar dat je leerlingen nooit geconfronteerd worden met wat je vertelt. Het is al zo een ingrijpende situatie en het moet voor hen ook niet aangenaam zijn om daarover opmerkingen te horen. 😮

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén