Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De zoon van de bakker

Denk je dat alle grote schilders uit de gouden tijden afkomstig waren van grote steden? Dat had je gedacht!

Want dan lopen Luc en ik zo samen in het MSK in Gent de schilderijen en hun schilders te bestuderen en staat daar ineens: “Neerlinter” bij de informatie over de schilder. Werkelijk dat stond er. En Neerlinter is niet bepaald een grote stad. Neerlinter is een dorp hier wat verder. Dat ligt naast Oplinter en maakt nu deel uit van Linter. Dat is toch niet te ingewikkeld mag ik hopen.

Het wordt pas ingewikkeld als ik vertel dat het voornoemde Oplinter niet bij Linter hoort, maar bij Tienen.

Dan hangt daar, zoals gezegd, ineens een schilderij “Rommelpot” van een schilder die in Neerlinter geboren is. Ik neem een foto van schilderij en beschrijving en zou dat thuis wel eens opzoeken. Maar dat “eens” is al zo erg als “ooit”. Het kwam er dus niet van.

En dan loop ik op mijn eentje in het KMSKA tussen de “Krasse Koppen” -Luc heeft minder tijd nodig dan ik- en blijkt één van de schilderijen “De roker” van de hand van de man uit Neerlinter. Ik heb Joos van Craesbeeck1 daar ter plaatste gegoogeld. Niks meer “eens” of “ooit”. Ik moest het onmiddellijk weten.

Een kleine anekdote? Drie dames stonden ook foto’s te nemen van voornoemd schilderij. De zaalwachter tegen wie ik er iets over zei antwoordde dat hij dat wist. Hij wàs van Neerlinter. Eén van de dames draait zich om en zegt: “En wij zijn van Tienen”. En zo had Joos van Craesbeeck daar ineens een hele fanclub verzameld.

pske van mske:

  Of de ogen op het schilderij “Rommelpot” echt zo geprononceerd waren of dat dat lag aan de nonchalante wijze waarop ik het fotografeerde, zal ik bij een volgend bezoek aan het msk eens moeten verifiëren. Ik weet het namelijk zelf niet meer.

____________________
1 Joos van Craesbeeck

Previous

Moorddadig log

Next

In de microfoon

12 Comments

 1. peter grey

  De hele fanclub bij Joos. 🙂 Als ik via de link naar zijn schilderij de roker kijk, wellicht een zelfportret, zal hij die aandacht op prijs gesteld hebben. Overigens, over de ogen in de rommelpot, het kan best zijn dat die ogen echt zo groot zijn, gezien, alweer, de ogen van de roker. Hij was een begaafd schilder, zo te zien, zijn losse toets lijkt wel wel wat op die van Hals. Het feit dat Oplinter bij Tienen hoort, komt dat door een soort gemeentelijke herindeling? Je hebt ook nog Boeslinter, zie ik, en ook Neerlanden, maar geen Oplanden. In jullie streek houden ze ook van dierennamen. Je kunt in Muizen wonen, in Veulen en in Hundelingen (bekend van een zeker Duits hondenras) Maar het liefst verhuis ik naar Borgworm. 🙂

  • ms

   Over de buur(t)dorpjes had ik het ooit al in een dwaas logske, waarin ik ook nog bijkomend Overhespen en Neerhespen vermeldde maar Wange (Landen) vergat.

   Boeslinter is dan weer een eindeke verder en hoort bij Glabbeek.

   Dat het met die Linters zo raar verdeeld is heeft inderdaad te maken met de fusies.

   Aan de andere kant is er, maar dat is dan al Limburg, een deelgemeenteke van Gingelom. Dat is “Jeuk”.

   Als je in Borgworm wil gaan wonen, zullen de Borgwormenaars (Borgwormen?) je wél overtuigen dat je in Waremme woont. En eerlijk gezegd, is dat dorp hier ook beter gekend als Waremme net zoals we Raatshoven ook altijd Raccourt noemen.

   Veel werk van de schilder ben ik eigenlijk ook nog niet tegen gekomen op internet. Mogelijk zit het nog bij privé-collecties.

 2. Altijd leuk iets over personen uit eigen streek te zien of te lezen. Zo wisten jullie over wat te praten met die fanclub.

 3. Onverwachts een kunstenaar uit eigen streek.
  Je zou hem bijna gekend hebben als het niet in een andere tijd was. 🙂

 4. Joos zou het eens moeten weten… dat hij zoveel aantrok heeft.

  • ms

   Ik vraag me af of ze daar in Neerlinter nog niks rond gedaan hebben. Er is in elk geval wél een Craesbeeckstraat. En passant eens gaan kijken of we daar niks terugvinden. Wie weet hangt er geen plaat of staat er geen standbeeld.

 5. elsjeveth

  Weer een aardig lesje aardrijkskunde met bijbehorende kunstbespreking, grappig dat, hoe klein de gemeente ook er een kunstminnend volk huist 🙂

 6. Mooi hé, zo’n toevalligheden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén