Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Factcheckers

Factcheckers is een programma van de Vlaamse Televisie1, gepresenteerd door Britt2, Jan3 en Thomas4. Zij brengen telkens elk een stelling naar voor die ze willen uitzoeken.

Gisteren, in de namiddag, keken we naar de uitzending die pas ’s avonds zou uitgezonden worden. Dat kan omdat we niet meer met de decoder kijken maar met de VRT MAX app.

Waarom ik het er nooit eerder over had? Meestal kijk ik daar wel met plezier naar, maar gisteren was ik echt in shock.

Aflevering vier van seizoen 45 handelde over zwerfvuil, over de invloed van de lakkleur van je auto op de binnentemperatuur en over de job van kinderverzorgers in de praktijk. Het eindresultaat:

 • “Zwerfvuil opruimen is dweilen met de kraan open” is waar;
 • “Een witte auto wordt even warm als een zwarte auto” is niet waar;
 • “Negen kinderen voor een begeleider is te veel” is waar.

Wie nu denkt dat ik dat zó ook had kunnen weten heeft gelijk. Ik zou daar nooit aan getwijfeld hebben, behalve aan die autokleur misschien. Maar dat doet minder ter zake, we hebben toch een witte.

Maar wat het zo schokkend maakte waren die beelden van sluikstorters die gewoon verder sluikstorten terwijl zij er bij staan en met allerlei smoezen op de proppen komen als er om uitleg gevraagd wordt.

Al moet niet altijd het ergste gevreesd worden als iemand op een parking zijn koffer opent. Weet ge nog? Wij hebben daar nog altijd onze porta potti in staan.

Over die situatie in een crèche wil ik het niet eens hebben. Diegene die die regel heeft gestemd is een heeft een kemel van groot formaat geschoten6.

Uitgelichte afbeelding: ____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/factcheckers/
2 Britt Van Marsenille
3 Jan Van Looveren
4 Thomas Vanderveken
5 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/factcheckers/4/factcheckers-s4a4/
6 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/28/factcheckers-kinderopvang/
____________________

Previous

Het nut van een powerbank

Next

Bruegheliaanse toestanden

11 Comments

 1. peter grey

  Lol, ik zíe je de autokoffer openen voor broodnodige verlichting en dat er dan iemand van de televisie op je af komt stormen met een microfoon in de aanslag: Mevrouw! Wat zijn wij aan het doen?! 🙂 Ik geloof best dat zwerfafval opruimen dweilen met de kraan open is, (Niet ver van mijn huis is een plantsoen waar schoolkinderen speciaal naartoe lijken te komen om lege verpakkingen uit te strooien), maar wat zou er gebeuren als je het niet opruimt? Het is natuurlijk allemaal heel ontmoedigend, dat dan weer wel.

  • ms

   Gelukkig wachtten ze wel tot ze zagen dat het inderdaad om sluikstorters ging. De man die een sigaretje ging roken en om één of andere reden zijn koffer opende, lieten ze ongemoeid.

   Maar het was wel het eerste waar ik aan dacht.

   Nu de coronaperiode achter ons ligt gebruiken we, indien mogelijk, wel de parkingvoorzieningen.

   Maar ergens is er toch een zekere terughoudendheid om die toch maar thuis te laten.

   In de reportage ging het echt niet enkel om lege verpakkingen, maar wel om hele koffers vol hele vuilniszakken. Die werden daar gewoon gestapeld, zonder gêne, zonder schroom.

 2. Het is een tijdje geleden dat ik nog eens een zwerfvuilronde deed. Het weer zat er voor een deel tussen. Ook dat het inderdaad lijkt op dweilen met de kraan open is een reden. Ik zie dat mijn collega zijn deel ook niet meer doet. Je zou voor minder.

  • ms

   Ze zetten zoveel in op die camera’s om snelheidsduivels te pakken. Dat zou toch ook moeten kunnen voor die sluikstortplekken.

   En ja, als je als vrijwilliger altijd opnieuw het vuil van een ander moet ruimen dan begrijp ik best dat je dat niet in de regen wil doen of dat je er mee stopt.

 3. Nu fiets ik niet meer maar heb weinig fiducie in het fatsoen van mensen, wat we hier en daar zagen was grof. In de buurbossen dienden de beheerders dagelijks rond te rijden om ‘verborgen’ vuilniszakken op te ruimen.
  Dat de mensen zich niet doodschamen.
  De kinderbegeleiding vind ik het ergst, 9 kinderen…. ga er maar aan staan.

  • ms

   Hier wat verder, zowat aan de grens van het dorp was een plaatske waar het geregeld vol lag.

   Daar hadden de stadsdiensten en vrijwilligers ook hun bezigheid mee.

   En ja, daar stonden geen huizen maar wel een paar bomen.

   Hoe ze het opgelost hebben? Ik meen me te herinneren dat er een poos een camera heeft gestaan.

   Ik snap eigenlijk niet dat ze nog mensen vinden die in de kinderopvang wíllen werken.

 4. Ik was ook in shock. Overal ligt er wel zwerfvuil, maar bij ons in de straten gaat het dan over snoeppapiertjes en andere kleinigheden. Mijn kleinzoon van zes gaat wel eens rond met de prikstok en dan verschiet ik er toch altijd van hoeveel hij weer bijeen geraapt heeft. Maar dat sluikstorten van gisteren op TV, écht niet normaal. Dat zijn toch gewoon mensen die niet willen betalen voor hun afval.
  De situatie in de crèche … niet alleen erg voor de verzorgenden, maar je kind zal daar maar zitten en een paar uren met een kakpamper rondlopen omdat er dringender zaken te doen zijn.

  • ms

   Hier in het veld, op de gebetonneerde veldwegen zien we vooral veel blikjes en omslagen van gellekes.

   Maar dat van gisteren, dat spande écht de kroon.

   En niet willen betalen? Die ene kon zijn elektronica afval gratis bij het containerpark binnen brengen. Dat is toch hemeltergend.

 5. Ik heb niet durven kijken omdat het over de crèche ging. Dan ga ik mij zorgen maken om mijn kleinzoon. Volgens mijn dochter is hij daar goed, maar soms is het er zeer hectisch wegens personeelstekort. Toch zorgelijk vind ik dat.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén