Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Lebkuchen

Amke whatsappte: “Jullie gaan naar Duitsland. Kunnen jullie voor mij Lebkuchen meebrengen?” En ze zond me ook:


Natuurlijk konden we dat. Maar waar verkochten ze die? Na even googelen vond Luc ze bij Edeka, wat goed uitkomt. De Edeka van Ulmen situeert zich op onze weg naar Center Parcs.

We stapten de winkel binnen. Natuurlijk bestaan er meerdere soorten1. We namen dan maar een paar verschillende mee.

Achteraf bedachten we dat we zelf niet hadden geproefd. We zouden er dan maar in het naar huis gaan nog een pak koeken bijhalen.

Een dag later lopen we er in de parksupermarkt, die eigenlijk een Rewe is, gewoon op:

De Mini-Elisen hebben we gekocht. De grote niet. Die vonden we te duur. En zeggen dat we die van bij Edeka al aan de prijzige kant vonden.

En ja, we hadden ze ooit al wel gegeten. En neen, ze zijn niet echt aan ons besteed. Dus zijn we er geen gaan bij halen in het naar huis rijden.

Al gaan velen er van uit dat Lebkuchen kerstgebonden zijn, blijkt dat oorspronkelijk niet zo1 geweest te zijn. Dus moeten we voor ons volgende verblijf in Duitsland mogelijk nog eens een Edeka en/of een Rewe zien te vinden onderweg.

____________________
1 Lebkuchen

Previous

Hochkelberg mit Mosbrucher Weiher

Next

Kunst in de Eifel

15 Comments

 1. peter grey

  Ik kan me de smaak en de consistentie niet voorstellen. Waarmee is dit gebak vergelijkbaar met wat we kennen in België of in Nederland? Het ziet er niet slecht uit!

  • ms

   Bij het opzoeken van één en ander vond ik dus dat er meerdere soorten bestonden. En omdat ik ze nogal duur vond ging ik ook daar eens googelen om te zien of we -Amke bakt ook graag- ze niet zelf konden maken.

   Blijkbaar zijn de hoofdbestanddelen honing, gemalen amandel- en/of hazelnoot, wat natuurlijk de duurdere prijs verklaart1.

   Er zit een lichte kaneelsmaak in. Niet zoveel als in Zweedse Kanelbullar, maar heel subtiel.

   Ze zijn wel lekker, maar zet ze op een tafel tussen hogernoemde Kanelbullar, een stuk frangipanetaart, een rozijnenkoek en nog een en ander, dan zal ik ze niet nemen.

   Op sommige Engelse sites staat wel “gingerbread”, wat bij ons peperkoek -bij jullie ontbijtkoek- heet, maar dat is het niet. Verre van …

   Dat is wel te begrijpen want als je zowel “peperkoek” als “ontbijtkoek” in een vertaler gooit krijg je in het Duits “Lebkuchen”.
   ____________________
   1 Elisenlebkuchen

 2. Het is niet mijn smaak.
  Maar sommigen kunnen in deze tijd niet zonder.

  Vriendelijke groet,

 3. Het is ook niet mijn smaak, maar is het niet te vergelijken met de noppen uit Scherpenheuvel?

  • ms

   Die proefde ik nog niet. Ik zal daar te dikwijls voorbij rijden als ik naar Zoon ga waarschijnlijk. 😁

   Volgende keer eens kijken of ik er kan aan geraken.

 4. Aan mij niet besteed.
  Het is niet hetzelfde als ontbijtkoek al heb je die laatste ook met een smaakje, kandij, gember, honing.

 5. Die ken ik niet. Nog nooit van gehoord.

 6. elsjeveth

  Eenmaal geproefd en het is niet mijn goesting, te droog en de kruiden combinatie niet geslaagd voor mijn smaakpapillen. Anke is er blijkbaar wel fan van, dus verwennerij bij jullie thuiskomst voor haar

  • ms

   Bij mij net zo. Nu dus twee keer geproefd. Maar ze moeten wel in iemands smaak vallen, anders zouden ze niet in zo grote hoeveelheid gebakken worden.

 7. elsjeveth

  Amke bedoel ik

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén