Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Nog eens Banksy

Tijdens de dagen van het jaar waarop vele organisaties op de gulheid van ons hart -maar ook van onze portemonnee- rekenen en de media daarover uitgebreid berichten, kan een ander artikel zich daartussen verschuilen.

Zo las ik, vorige zaterdag, dat een kunstwerk van Banksy al na één uur gestolen was. Maar ze pakten wel al een verdachte op1. En zo las ik vorige zondag dat ze een tweede verdachte hadden opgepakt2.

Over het gestolen kunstwerk? Geen woord.

Ik vroeg me wel af hoe die mannen dat zo snel in het snotje hadden. Ik vroeg me ook af of Banksy dat dan in klaarlichte dag had gefikst, aangezien omstaanders de diefstal zo mooi in beeld konden brengen. En ik vroeg me ook een beetje af of in het niet in scene was gezet.

Want het hangt een beetje samen natuurlijk. Er zijn zij die geholpen moeten worden. En er zijn zij die zichzelf wel behelpen, al kunnen we niet weten of het noodzaak of hebzucht was.

Hoe en waar we -algemeen gesproken dan- dat kunstwerk zouden kunnen bewonderen blijft een open vraag, want zoals een lokale straatartieste het stelde: “Kunst is voor iedereen” en die, om die reden, een eigen reproductie van het werk van Banksy op de leeggeroofde locatie plaatste. Maar het originele werk? Verdwijnt dat nu voor de veiligheid ergens opgeborgen in een museum?

Daarom ook deze derde link3. Daar kan je tenminste klaar en duidelijk zien waar het over gaat.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/24/tweede-verdachte-opgepakt-voor-diefstal-kunstwerk-banksy-in-lond/
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/23/banksy-diefstal-man-opgepakt/

Previous

Kerstdag

Next

Het donkere bier

9 Comments

 1. peter grey

  Ik moest wel lachen toen ik het filmpje van de diefstal zag. Dachten ze nou werkelijk ermee weg te komen? Maar aan doorgestoken kaart had ik nog niet gedacht. Je zou best eens gelijk kunnen hebben. Het is allemaal een beetje té toevallig. In elk geval kent nu iedereen de boodschap van Banksy, en misschien is het daar wel om te doen. Of! Wacht eens even! Een van de ‘dieven’ is Banksy zelf! Misschien was-ie nog een drone vergeten en moest die er nog op! Je weet het niet… 🙂

  • ms

   Het is echt té toevallig. Of het is iemand uit zijn omgeving die weet wat hij zinnens is. Mij niet gelaten. Het is een tactiek als een andere.

   Maar nu heb ik tenminste een foto binnen bereik die ik snel kan terugvinden. 😉

 2. Zo komt Banksy en zijn werk bij het grote publiek. Toeval bestaat niet volgens mij in zo’n zaken.

 3. Zo komt Banksy ook eens in de belangstelling bij het grote publiek.

 4. Doorgestoken kaart, was mijn eerste gedachte.
  Een grap om publiek te trekken? Hij is bekend genoeg. Andersoortige stunt dan?
  We krijgen het wel te horen, verwacht ik.

 5. elsjeveth

  Geweldige publiciteit weer voor Banksy. In scene gezet? Ik vermoed het zomaar. Zeker de blik van de ´dief´. Die heeft zo te zien in het hele gebeuren veel plezier. Prima acteerwerk 🙂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén