Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het Banksy-mysterie

Na al die jaren dat ze ons hebben voorgehouden dat de onbekende die die veelbesproken muurschilderingen maakte een onbekend iemand was, wat ik hoogst eigenaardig vond, gezien de grootte van sommige van die muurschilderingen en de tijd die ze toch moeten gevraagd hebben om ze te maken, gaan ze nu vertellen dat ze in de beginperiode al een interview deden en dat daar de kunstenaar blijkbaar zijn naam had verteld1.

Het ergste aan het hebben van een geheim is nu precies dat niemand wéét dat je een geheim kent. Er is maar een mogelijkheid: het uitbrengen. Maar dan is het ook geen geheim meer.

Mijn wantrouwige geest denkt dat er misschien iets anders kan achter zitten, Banksy is ondertussen een heel bekende naam en zijn werken verkopen goed op kunstveilingen. Ik zie niet goed in hoe ze zo’n stuk muur op een kunstveiling krijgen. Natuurlijk is dat pure nonsens, maar het maakt toch dat je het origineel niet aan je slaapkamermuur kan hangen.

Ik mag sommige van de werken van Banksy wel en uiterst rap content als ik ben, ben ik al zeer tevreden dat ik tenminste ooit zelf een foto van een origineel heb kunnen maken … dat ondertussen ook al niet meer bestaat2.


Dover – 22 augustus 2018

Aanpassing:

  Nadat ik het eerst een paar dagen terug las bij HLN, bevestigd door Het Nieuwsblad1, publiceert VRT NWS het op de dag dat ik het log plaats. Ik zet er de verwijzing maar volledigheidshalve bij3.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/26/verwijderd-of-bedekt-met-laag-vernis-beroemde-brexit-muurschild/
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/24/banksy-robbie/

Previous

Variabele planning

Next

Moorddadig log

13 Comments

 1. peter grey

  Banksy is natuurlijk geniale marketing. En, vind ik, zijn kunst is echt heel goed, zoals bijvoorbeeld de afbeelding bij dit bericht. Ik vraag me met jou wel af hoe zoiets nou kan worden verwijderd met de bedoeling het te verkopen. 🙂

  • ms

   Dat bedoel ik, dat het opgezet spel is. Dat ze nooit geweten hebben wie hij was, was nogal moeilijk te geloven.

   Maar als nu blijkt dat ze het van in de beginperiode wisten en het al die tijd verzwegen omwille van marketing vind ik daarom het werk van Banksy niet minder in waarde, maar is de hele situatie weeral gemanipuleerd. En dààr heb ik dus een hekel aan, dat is bedotterij.

   En ja, ik vraag me ook af in welke vorm die werken verkocht worden.

 2. Het (hzij) is een fenomeen. Met heel veel navolgers – na-apers (denk ik)

 3. Kap staaltje marketing.
  Zelf zou ik niets van hem kopen, we hebben hem nu al teveel gezien

 4. Zo is het dus niet langer een geheim.

 5. Ik heb een Banksy reproductie hangen (Girl Floating). Ik ben er blij mee. Voor mij hoeft dat geen ‘echte’ te zijn.

  • ms

   Voor mij ook niet. Ik heb hier ook een poster hangen van “Le Monomane du vol” van Théodore Géricault. Die voldoet ook.

   Ik zou niet graag zo een duur kunstwerk in huis hebben.

   • In het huis van Monet in Giverny heb ik een foto gemaakt van een van zijn schilderijen en op canvas laten afdrukken. Precies echt!

    • ms

     Dat had ik ook al overwogen maar dan moet ik eerst een andere weghalen.

     Dat is het probleem niet echt, maar ik verander nogal van gedacht.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén