Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een legging

Het is lang geleden. In een tijd dat ik zo smal was als een plank, had ik een paar leggings. Ik vond die ideaal en vooral gemakkelijk om mee te nemen in de valies. Je trok dat aan, een mooie tuniek of lang T-shirt er over, een hieltje er onder en het zag er goed uit om uit te gaan.

In die tijd wou ik geen gewone jeansbroek, echt niet. Ik vond die stof te stijf, ze belemmerde mijn bewegingen. Ik koos dus ook altijd voor een stretch jeans. Dit terzijde.

Maar toen begonnen de commentaren over die leggings. Wat men zei raakte mijn kouwe kleren niet, maar uiteindelijk bleek het hun gevoel voor esthetiek te storen want -en dat was de meest gehoorde- dat was echt niks voor die vrouwen met een dik gat, zo lelijk om zien en ik voelde me niet aangesproken, ik had geen dik gat.

Nu waren het precies vrouwen met wat meer volume, die baat hadden bij een legging, het zat namelijk gemakkelijk. En wat commentaar op andermans kledij betreft –dit is niet de eerste keer dat ik het er over heb- is het enkel en alleen de persoon die het draagt die er zeggenschap over heeft. Vind je het niet mooi? Jammer.

Niks zo veranderlijk als de mode, die ons ook tenslotte is opgedrongen door anderen.

Nu las ik weer dat de legging terug was van nooit echt weggeweest1. Natuurlijk is die nooit echt weggeweest, je ziet ze nog steeds in het straatbeeld. En al draag ik ze al jaren niet meer, mijn ogen gaan er niet van op steeltjes staan.

En dan blijkt dat de jonge generatie het een inclusief kledingstuk vindt1.

Zou ik nu nog een legging dragen? Ach, ik weet het niet. Ik denk het niet, maar moest ik eens zin hebben om nog eens uit de bol te gaan en moest ik een mooie, kwalitatief goeie vinden … wie weet.

pske van mske:

  Bovenstaande is geen legging maar een housebroek. Die was van Lucs moeder en heeft om die reden nog steeds een plaats in de kast. Ze was een hippe vrouw.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/29/en-toen-was-de-legging-plots-terug-van-nooit-echt-weggeweest/

Previous

De mini-filmpjes

Next

Naar Brueghel

16 Comments

 1. peter grey

  Je hebt dus nu exclusieve modemerken die inclusieve leggings op de markt brengen. 🙂

  • ms

   Zo is dat. Waarschijnlijk omwille van die exclusiviteit van het modemerk zal nu de inclusiviteit wel mooi gevonden worden.

   Hoe ze mensen beïnvloeden … maar het werkt wel.

 2. Ik draag ze nog regelmatig dus nu ben ik blijkbaar weer in de mode. Des te beter. Leggings hebben wel veel verschil, vind ik. Ik draag leggings die heel stevig zijn van stof en liefst met een soort naatje voor een achteraan zodat het meer op een gewone broek lijkt. Met een dunne legging die op een pyjamabroek lijkt, zou ik nooit de straat opgaan.

  • ms

   Ik draag ze niet meer sedert ik in de menopauze begon bij te komen. Ze waren altijd unicolor en met een naad, maar niet vooraan.

   Nu draag ik in de zomer ook wel van die lichte flodderbroeken met een tekening maar niet fel gekleurd.

   Bij die leggings die je nu wel meer ziet zijn er wel die enkel de naam hebben maar eigenlijk panty’s zijn zonder voeten.

 3. Leggings droeg ik nooit, alleen broeken in alle soorten.
  Toen het in de mode was met een korte rok, vond ik het bij jonge meiden best leuk maar bij sommigen ouderen was het geen succes. Vooral die flodderige rokjes niet.

  • ms

   Ik heb die korte rokjes -maar geen losse- wel gedragen. Maar ik ben wel een ietsiepietsie jonger dan jij.

   Al droeg ik op mijn 42ste wel een strakke minirok op een feest, waarover mijn moeder sneerde: “zie dagge niet over uwe rok valt”.

   Maar daarna, ja, kwam ik bij en was ’t gedaan met minirokskes en leggings en droeg ik liefst een lang flodderkleed of mijn stretch jeans.

   • Een oudere kan best een legging+rok dragen, als er maar model inzit. In het lijf en in de rok. 🙂

    • ms

     Wel ja. Maar nu zou het niet goed meer aanvoelen. Nu heb ik nog steeds liever een zomerse flodderbroek of een lang flodderkleed. En in de kouwere seizoenen een jeans (en thuis een trainingsbroek).

     Gemakkelijk is nu belangrijker dan hip. 😉

     Maar een legging zou wel kunnen. 🤔

 4. Modes komen en gaan en komen terug. Zo ook de legging dus.

  • ms

   Alles komt terug en wordt dan als nieuwe mode aangeboden. Een mens zou beter zijn stokoude kleren bewaren. Ze worden toch terug mode.

 5. Ieder draagt wat hij of zij wil, maar een legging vind ik persoonlijk van het lelijkste dat ooit is uitgevonden als ‘gewone’ kledij. Goed om te gaan hardlopen of voor in de fitness.

 6. elsjeveth

  Ze zitten gewoon heel comfortabel met of zonder dik gat goed te dragen, nu weer in alle maten, modellen en kleuren. Wat ik enkel een beetje genant vind, de zgn. camel-toe legging of liever gezegd uitzicht.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén