Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Samenloop

Vorige vrijdag reden we naar Antwerpen. We hadden gelezen over het schilderij van James Ensor -De Vertroostende Maagd1– dat nieuw aangekocht werd en tijdelijk te zien was in het MAS, alvorens langdurig naar het MSK verhuisd te worden.

We konden er dan een daguitstap van maken en ook nog eens binnenlopen in het KMSKA. Ik wou deze keer nog eens een bezoekje brengen aan de Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen” van Jean Fouquet.

We parkeerden de auto ergens langs de straat -want op vrijdag is er markt op de parking van de PIDPA- en namen de tram. Geloof het of geloof het niet, van het Kiel naar het MAS zit je haast een uur op die tram, met overstap.

Na het MAS namen we de tram naar het KMSKA. En na het KMSKA namen we de tram terug naar het Kiel.

Daarna reden we naar een boekenverkoop voor het goede doel een half uurke verder. Daar zouden we ook een paar boekendozen afgeven. En ondanks dat ik het karreke had meegenomen heeft straffe Luc toch maar een doos van de auto tot onder de luifel gedragen.

Op zaterdag is hij te voet naar de Rally van Haspengouw gestapt, niet langs de veldwegen binnendoor omdat je daar niet overal door mag tijdens de rally, je moet er op sommige plaatsen zelfs inkom betalen, maar langs de straat, wat natuurlijk een heel eindeke om is.

Op zondag stonden we om kwart voor zeven ’s morgens op de carpoolparking op Bollie en kleindochter te wachten om samen verder naar het sportevenement te rijden. Kleindochter stopte haar spullen in de koffer en Luc klapte het deksel dicht.

We komen aan de sporthal, ik stap uit, Bollie stapt uit, kleindochter stapt uit en haalt haar spullen uit de auto.

Tot hier is het verhaal nogal saai. Niet soms?

Maar waar is Luc? Die komt met alle moeite ter wereld uit die auto en staat krom gebogen te proberen om recht te geraken, zet met moeite een paar strompelstappen en zegt dat er iets in zijn rug zit.

In januari pas waren de twee sessies bij de kinesiste afgelopen. Hij doet nog dagelijks meermaals zijn oefeningen en toch had ik de laatste weken al gemerkt dat hij soms eens naar zijn rug tastte.

Eens hij zondag recht was ging het verder vlotter. Maar maandag was het weer koekenbak. Zitten en dan rechtstaan blijkt nu weer een probleem. Gisteren vond ik hem toch een ietsje eleganter opstaan.

Wat is de oorzaak? Een samenloop van omstandigheden?

____________________
1 MAS

Previous

Teveel detectives gekeken

Next

Allen daarheen …

22 Comments

 1. Heel vervelend met die rug. Denk je niet dat hij eventueel dit kan hebben? https://www.hetrugcentrum.nl/lage-rugpijn/ischias/
  Groeten van dokter Matroos.

  • ms

   Volgens de dokter niet. Dat heeft hij nagekeken. En als ik het opzoek denk ik ook niet dat het Ischias is. Het is een constante pijn. Die maakt dat, vanuit zittende houding, recht gaan staan haast onmogelijk wordt, dan moet hij steunen op zijn armen. Maar als hij zit of rechtstaat is het een zeurende pijn.

   Zelfs wandelen lukt ermee. We gingen gisteren 4km (meer waagde ik niet) zonder problemen.

   En als ik iets vergeten heb of verkeerd vertelde, kan hij dat maar hier komen bij vermelden. Want nu brief ik gewoon over. Ik voel me haast een persverantwoordelijke. 😂

   • Luc

    Perfect.

    • ms

     Toch maar zelf zijn volledige -mondelinge- reactie verteksten: de vorige keer was het een Discus Hernia, zoals te vinden is in de hier onderstaande link van UZ Leuven1.

     Wat het nu is, weten we niet, omdat hij -nog- niet naar de dokter ging. Hij hoopt dat het van voorbijgaande aard is. En eigenlijk … ik ook. 🤔😉
     ____________________
     1 UZ Leuven.

     • Is rugschool een optie? Mijn schoonzus heeft ook heel haar leven gekampt met rugpijn en liep van de ene specialist naar de andere. Op haar 70ste is ze rugschool gaan volgen. Ze loopt nu op haar 84ste beter dan toen ze jonger was.

      • ms

       Hij is het aan het bekijken. De dichtstbijzijnde zou Leuven zijn. Luc denkt dat hij die oefeningen al kreeg bij de kinesiste. Misschien kan hij die best eens opbellen om te vragen of hij daar baat zou bij hebben.

       Maar ik vrees ervoor, als ik het zo hoor. En meestal doet hij al niks dat die pijn zou veroorzaken. Maar dan moet hij leren van niet te gaan heffen.

       Want met wandelen en rondlopen heeft hij geen probleem. Nu las hij voor dat het ook aan te raden is om te staan bij de computer. Maar dan zouden we zijn laptop op een ladder moeten zetten (al ben ik daar wel voorstander van).

       • Dat rechtstaand aan de computer werken, ik heb dat al meer gehoord. Lijkt me niet echt comfortabel maar waarschijnlijk wel beter voor de rug. Kan je wel je hele infrastructuur gaan veranderen …

        • ms

         Wel, ik doe het al enkele jaren, gewoon omdat ik vond dat ik te veel zat. Je kan natuurlijk een passende pupiter kopen maar ik had geluk dat ik hier nog een bankje staan had dat, eens op tafel, de juiste hoogte had voor mij.

         Voor Luc zou dat niet passen, hij is een stuk groter dan ik.

         En nu hopen dat Jetpack deze reacties niet heeft verwijderd. Ze hangen het de laatste dagen weer fameus uit (wat dus wél gebeurd was, je reactie zat in de prullenbak en de mijne stond hier wat verweesd te wezen).

         • Ik moet ook met enige regelmaat in mijn spam kijken.

          • ms

           Wel ik normaal niet. Maar vorige week vond ik er een paar reacties van Haba in en nu zag ik die van jou zo verdwijnen en vond er nog een van Peter op de koop toe.

           En er gebeuren andere rare dingen sedert de laatste update van Jetpack.

   • Sterkte ermee. Ik hoop dat het spoedig mag beteren.

 2. Heel ambetant zo’n rugklachten. Hopelijk is het maar tijdelijk en kan hij weer verder zonder pijn.

  • ms

   Dat hoop ik ook. Dat we niet weer vertrokken zijn voor een hoop scans en sessies bij de kinesiste.

   Maar ik denk dat ik tegen Luc wel een boekendozenveto ga uitspreken. 😉

 3. Heel vervelende aandoening. Ik herken dat wel. Als je niet gewend bent om te tillen ineens toch doen…net even te zwaar of te lang en hup…. Maar het verhaal is wel erg afwisselend en zeker niet saai. Sterkte en beterschap voor de patient…..

 4. Een antwoord heb ik niet maar ik denk ook aan onverwachts optillen.
  Ik ben geen dokter maar weet uit eigen ervaring dat een beetje gymnastiek goed is, specale rugoefeningen misschien?
  Hoe dan ook, beterschap en sterkte!

  • ms

   Had die dag rally er niet tussen gezeten zou ik het sowieso aan die boekendoos geweten hebben. Nu weet ik het niet zo goed.

   Hij doet dagelijks meermaals daags de oefeningen van de kinesiste, maar gisteren heb ik een eigenaardig iets opgemerkt. Hij kan geen bolle rug maken.

   Toen ik hem er op wees dat een holle/bolle rug maken wel verlichting kan brengen, ging hij dat doen. Niet goed. Echt niet.

   Hij staat gewoon rechtop voor een holle rug en daarna buigt hij gewoon voorover voor de bolle. 😮

 5. Wat het ook is, het is lastig!

 6. elsjeveth

  Die opspelende rugklachten kwamen wel ongelegen (niet gelegen eigenlijk dergelijke klachten) hopelijk snel weer verleden tijd

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén