Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De grens

Vele jaren geleden, in een vorig leven heb ik een paar dagen gelogeerd aan het Lauwersoog. We hadden daar één en ander bezocht, waren naar Schiermonnikoog overgestoken, hadden er gefietst en waren op een zondag zomaar als echte zondaars een boerderijwinkel binnen gestapt.

In bovenvermeld log staat dan ook dat we dat dorpje met alle Duitse nummerplaten doorreden, jammer genoeg vind ik dat dorpje niet terug -op de kaart ook niet- en daar waren de Nederlandse inwoners niet over te spreken. Ik begreep hen. Hun dorp was overgenomen, bij manier van spreken.

Wat zien we nu, hier bij ons? Ons grensgebied lijkt wel Nederland. Ook in in ons binnenland wonen veel Nederlanders. Veel commentaren heb ik daar nog niet over gehoord, laat staan gegeven, al durf ik, bij contact met een hooghartig/laatdunkend Nederlands medemens, wel eens “arroganten Ollander” denken.

Vorig jaar, op vakantie in de Duitse Eifel zagen we de bordjes met “Te Koop” in de voortuintjes staan en het meisje in de bakkerij van de supermarkt vertelde dat hun kassiersters ondertussen wel al een aardig mondje Nederlands kenden. En onze Duitse gastvrouw vertelde toen dat er wel meerdere Nederlandse makelaars in de streek werkzaam waren.

Ach ja, onze samenleving verandert. We zitten niet meer opgesloten tussen onze grenzen. En soms is het voordeliger om in het buurland te gaan wonen.

Gisterenmorgen schrok ik dan ook toen ik na het openen van mijn ogen, als eerste nieuwsbericht te lezen kreeg dat vele Nederlandse inwoners van het Nederlandse Putte zich dik ergerden aan de invasie van Belgen, die daar huizen aankopen omdat het er goedkoper is1. Jammer genoeg is het een +artikel, maar het begin is in elk geval wel duidelijk.

Wij weten ook dat de prijzen aan onze grenzen stijgen door het inwijken van gegoede Nederlanders. Malen wij daar om? Ach ja, Belgen malen om niks, die hebben een soort “laisser-aller” over zich en gaan wat verder wonen.

Maar dus ja, gisterenmorgen heb ik wel gedacht aan mijn vroegere lessen uit de bijbel: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet” en ik was eerlijk gezegd nogal ontgoocheld in onze Noorderburen.

Maar zoals altijd was mijn onmiddellijk volgende gedachte dat ik niet iedereen over dezelfde kam moet scheren.

Bijgewerkt op 17 maart 2024:

  Artikel van Het Nieuwsblad2.

____________________
1 Het Laatste Nieuws
2 Het Nieuwsblad

Previous

Tussen verjaardagen in

Next

Het tweede deel

27 Comments

 1. Ik heb daar ook iets over gelezen. De klacht van de Nederlanders is, als ik het goed begrijp, dat de Belgen technisch gezien wel in het dorp (het gaat om Putte in westelijk Noord-Brabant, waar door het dorp de grens loopt) wonen maar dat hun hele leven zich verder een paar honderd meter verderop in België afspeelt, school, clubs, werk, sociaal leven, sportverenigingen, etc. En dat, vindt men, is niet goed voor het (Nederlandse deel van het) dorpsleven. Hoe dat precies zit en of Nederlanders die in België wonen hetzelfde doen weet ik niet. Wat me wel verbaast is het financiële argument. Als ik op Funda kijk, dat is een huizenkoopsite van verenigde makelaars, die tegenwoordig ook in de grensstreken van Duitsland en België huizen aanbiedt, dan blijken de huizen over de grens goedkoper zijn dan in Nederland, en vaak véél goedkoper. Of dat in Putte ook het geval is weet ik niet. Wel stond in het artikel dat ik las dat in Nederland gemakkelijker een hypotheek te krijgen is. Misschien dat dat (ook) een rol speelt.

  • ms

   Wel, mij is geleerd dat ik andermans rekening niet moet maken. En ook dat ik andermans leven niet moet bepalen.

   Als ik dat zo lees -voor zover ik kan- gaat het er dus over, inderdaad, dat de Belgen hun leven in België ligt, maar dat ze in Nederland wonen.

   En dan vraag ik me af of het er niet om gaat dat ze aan die Belgen niet verdienen. Want, ja en dat is zo, Nederlanders zijn commerciëler ingesteld dan Belgen. En is dat dan zo’n mooie overweging?

   Nederlanders in België? Nog altijd met mijn ingesteldheid van andermans rekening niet te maken en andermans leven niet te bepalen?

   Ik weet dat er heel veel Nederlanders in België wonen. Ik weet dat zij wel bij lokale sportverenigingen en zo gaan, want dan zitten ze mee in het bestuur (voor zover dat ze het daar op TV over hebben).

   Nederlanders die in België wonen durven wel eens heel gemeen uit de hoek komen, zoals die ene die België een kutland noemde bijvoorbeeld. En die ook aanhaalde dat ze aan haar buren geen zeggenschap had.

   Blijkbaar is dat in Nederland wél normaal, gezien het feit dat ik ooit op een blog las dat men de buren zou moeten kunnen aanspreken op het feit dat hun gras te lang is in de voortuin.

   Er is gewoon één voorbeeld dat eigenlijk tekenend is voor het verschil tussen beide: de meeste Belgen doen, als het donker wordt, de overgordijnen dicht en maken het gezellig binnen.

   Anderzijds zijn er meer Nederlanders die vinden dat ze hun overgordijnen open moeten laten … voor de gezelligheid op straat.

   Of dat algemeen is weet ik ook niet. Ik las het maar.

   • In dezelfde grensstreek waarvan nu sprake wonen heel veel Nederlanders op Belgische bodem. Maar dat zijn Nederlanders die hier al vele jaren wonen, toen het fiscaal klimaat nog gunstig was voor hen o.a. om de Nederlandse vermogensbelasting te ontwijken. Grote villa’s met veel grond werden gekocht door vermogende Nederlanders die hier tussen Antwerpen en de grens zijn blijven hangen. En waar de Belgische handelaars ook niet altijd blij mee zijn want zij blijven wel beroep doen op Nederlandse tuiniersbedrijven of aannemers.

  • Nee, dat is in de grensstreek rond Putte zeker niet het geval. Kapellen, Kalmthout, Brasschaat, … allemaal een stuk duurder dan Woensdrecht (waar Putte onder valt).
   De inwoners van Putte zijn misschien niet blij met de Belgen, maar de supermarkten en de horeca in ieder geval wel.

 2. Dit las ik ook en mijn eerste gedachte was: en de Nederlanders dan die belasting ontdoken door in België te gaan wonen? En in Duitsland bouwen maar Hollands blijven?
  In Zeeuws-Vlaanderen zagen we eens een schitterend optrekje van een Belgische prins, weet niet welke. Een Zeeuwse trok haar lip op voor ‘Die rijke Belzen.’
  Tja.
  Er zal langs de grenzen wel vaker gemopper zijn.
  Het zou mooi zijn als er geen grenzen waren maar ja, ze zijn nodig.

  • ms

   Aan belastingen had ik nog niet eens gedacht. Dat zal in mijn hersenen ook wel geklasseerd worden onder “andermans zaken en leven”. Maar het is wel zo. Dat moet ook nogal een kluwen zijn om dat te ontwarren.

   Geen grenzen? Zelfs binnen Europa verschillen de regels en wetten nog van land tot land. Dat zou leiden tot een getouwtrek zonder weerga.

  • Zeer interessant. Ik heb beide nationaliteiten en woon in NL omdat ik nu eenmaal op een Ollanders verliefd werd. Ik bleef in België in het onderwijs uit angst dat ik in NL niet zou wennen. Belastingtechnisch was het oninteressant, ik viel onder de nieuwe regeling van 2003. Ik hou van Nederland maar evenzeer van België, daar liggen mijn roots. Er is een enorm mentaliteitsverschil tussen beide landen, dat is zeker. Er zijn echter veel misvattingen en vooroordelen die helemaal niet kloppen. Ik heb al vaker aangeraden om het boek ‘Valse vrienden’ te lezen. Een zeer treffend beeld van de verschillen: Bekijk Valse vrienden op: https://www.bol.com/nl/p/valse-vrienden/9200000059367474?referrer=socialshare_pdp_iphoneapp

   • ms

    Wij hebben bijna 7 jaar met Nederlandse collega’s gewerkt. Dat boek zou dan misschien verhelderend geweest zijn … op voorwaarde dat iedereen die dan zou gelezen hebben. 🤔

 3. Mij maakt het niets uit wie waar gaat wonen. Ik blijf rustig waar ik ben.

  • ms

   Voorlopig ik ook, maar als de mogelijkheid er zou inzitten, zou ik gewoon in de Walen gaan wonen.

   Dom dat ik 22 jaar geleden niet wist wat ik nu weet, dan was ik het zeker een tiental kilometer zuidelijker gaan zoeken.

 4. Als je graag het volledige artikel wil lezen (wel uit GvA), dan kopieer ik het wel en probeer het in je contactformulier te plakken.

  • ms

   Normaal gezien zou ik met mijn Nieuwsblad abonnement ook de plusartikels van vier andere zusterkranten (ook GVA) moeten kunnen lezen. Ik heb dat wat opgezocht, ik kan wel de plusartikels van het Nieuwsblad lezen maar dat is blijkbaar niet PLUS genoeg.

   Als het niet te veel moeite is wil ik dat wel eens lezen. Maar ik vind je uitleg hierboven al zeer informatief.

   • Het is onderweg.

    • ms

     Als ik het goed begrijp zijn het dan maar een paar enkelingen die écht negatief uit de hoek komen.

     Het begin van het artikel van HLN laat wel iets anders vermoeden, al is de krantengroep van Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen over het algemeen gematigder.

 5. ms

  Daar heeft één van de reageerders op HLN dan weer gelijk in: er wordt gezaagd en geklaagd aan beide kanten van de grens. 😉

 6. elsjeveth

  Ex man is een Vlaming, we woonden sjuust over de grens in Nederland. Mijn zoons zijn dus halve Belgen of halve Ollanders als je wilt.
  De kindjes van oudste zoon gaan net over de grens in België naar school.
  Ze wonen en werken in Nederland.
  Daar in het Zeeuws-Vlaamse vervagen de grenzen, de een klaagt over de ander en vice versa. Intussen leven ze in vrede met elkaar, dat is toch het aller aller belangrijkste ? (wat de media ook schrijft of laat zien)

 7. Een populair onderwerp dat me als Vlaamse Ollander aanspreekt. Ik kom regelmatig in Putte. Dat is niet zo moeilijk met een zoon (en zijn familie) in Ossendrecht. Ik ga vooral naar de goedkope benzinepomp in Bels Putte. 30 eurocent verschil. En naar den Delhaize voor typisch Vlaamse dingen. Beuling, worstenbrood … In Nederlands Putte doe ik zelden boodschappen. Mijn ouders kwamen er vroeger veel om ‘couponnekes’ te knippen in de plaatselijke bank. En de Joodse gemeenschap van Antwerpen begraaft er zijn doden.

  • ms

   Dat is wat in een gewoon dorp (zonder grens) ook gebeurt. Wat we hier kunnen kopen, kopen we hier, voor andere zaken moeten we naar Tienen, Sint-Truiden of Hannut (over de taalgrens ohoh). Voor grotere steden wordt dat Hasselt of Leuven.

   Niemand klaagt hier als wij over de taalgrens trekken. Dat moet ieder voor zichzelf uitmaken.

 8. Ik heb er wel eens over gedacht, maar ja, het sociale leven speelde zich toch te veel af rond onze hoofdstad en woonstede. Dus maar overboord gezet. De klacht van de Belgen en Duitsers (zal omgekeerd ook zo zijn..) uit die grensstreek was al jaren dat de invasie van Nederlanders zich daar wel vestigde maar zelden of nooit deel uitmaakte van de samenleving. Men isoleerde zich eigenlijk. Jammer, want de Europese gedachte gaat ook uit van dit soort over en weer grensverkeer. Ik houd het nu maar op dagbezoeken en bijbehorende dromen….

  • ms

   Wij zijn hier komen wonen en na 20 jaar hebben we hier nog geen sociaal leven. Hun fout? De onze? Wie zal het zeggen.

   Ik weet wel van een Nederlandse collega die naar Australië wou, dat ze ergens ging wonen waar zowat een Nederlandse enclave was. Dan kan je even goed thuis blijven, dan leer je het land, zijn bewoners en gewoonten ook niet kennen. Maar dat is dan weer mijn mening.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén