Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De koffietafel

Ooit vertelde ik al over het familiefeest, georganiseerd door een nonkel van Luc aan vaderskant en over het familie-etentje, georganiseerd door Lucs broer en Lucs kozijn, maar de oudere generatie was bij elke gelegenheid minder en minder vertegenwoordigd. Ooit waren ze met negen geweest, acht zonen en een dochter.

Vorige week is tante overleden, ze was de laatst overgeblevene.

Het is op zich altijd een triest gebeuren en dan vind je eigenlijk dat je niet moet gaan zagen over bepaalde situaties en voorvallen.

Maar op mijn blog vind ik het wel kunnen. Dat gaat zo:

In de doodsbrief zat een kaartje met een uitnodiging voor de koffietafel, waarvoor we dan wel even moesten melden of we bleven of niet. We bevestigden.

Na de dienst vertelde Lucs zus dat de koffietafel doorging in de uitvaartaula en dat, dat was dezelfde als die bij twee nonkels geleden. En daar had ik effenaf slechte herinneringen aan. Want daar hadden we ook gemeld en waren samen met Lucs broer en zus binnen gekomen en er was niet voldoende plaats. Dus werden Luc en ik toen scheef bekeken als waren we zomaar ongenodigd binnengelopen en werden we -plompverloren- bij een groep niet-familieleden, allen lid van een club waar nonkel ook bij was geweest, gecommandeerd. Geen woord hebben we er verstaan, geen woord hebben we gewisseld en zijn zeer snel vertrokken.

Dat zou deze keer wellicht zo niet zijn? Toch niet weer?

We kwamen te voet van het kerkhof, maar om ons gekende redenen is Lucs zus niet zo snel meer -om niet te zeggen traag- en we waren de laatsten. Er was geen plaats meer op de parking en Luc ging de auto parkeren terwijl zijn zus en ik binnengingen en direct door de uitvaartondernemer werden bekeken als ongenode gasten. Was zij er niet bij geweest, ik had me omgedraaid.

Onze jassen werden onmiddellijk in beslag genomen -anders kan ik het niet noemen- en bekeek hij mij of hij het in Keulen hoorde donderen toen ik op de korte vraag: “Twee?” even kort heb geantwoord met: “Drie!”

Nicht begon tafels te herschikken en zag er wel degelijk erg verveeld met de situatie uit. Ze zei iets van “mensen die gekomen waren zonder bevestigen”.

We kregen plaats aan de hoofdtafel want Nicht had één van haar zonen bij een andere tafel aangeschoven. Dat kan toch ook de bedoeling niet zijn.

En dan ging die uitvaartondernemer vooraan staan en zei: “En nu bidden” en begon met het Weesgegroet.

Ooit, lang geleden, heb ik gezworen dat ik niet meer naar het begrafenisfeest wou gaan, gechoqueerd als ik was na de dood van mijn grootmoeder.

Later leerde ik relativeren en zag het als een vorm van afsluiten, van afscheid nemen, de familie nog eens zien. Maar toch bedacht ik dat ik het beter aan mij kon laten voorbijgaan. Mijn -zo al negatief- zelfbeeld krijgt daar telkens zo een overtuigende bevestiging van …

Veel kans om die familietak nog eens terug te zien is er nu niet meer, tenzij Lucs broer en Lucs kozijn de traditie voortzetten.

Previous

De Scheldeprijs

Next

Plaatselijk een rondje

12 Comments

 1. IK ben ooit ongenood naar de begrafenis geweest van mijn naamgevende Pa die geen echte rol in mijn leven speelde maar ik op latere leeftijd alsnog leerde kennen. Hij had een heel eigen gezin. Via via hoorde ik van zijn overlijden en meldde me bij het uitvaartcentrum waar de plechtigheid werd gehouden. De meneer van het centrum vroeg mij (en echtgenote) naar mijn naam. Toen ik die noemde viel het even stil. Want idem-dito als de overledene die daar lag voor zijn laatste reis…. De familie verbijsterd, en ik overtuigd dat dit de laatste keer was dat ik dit soort dingen ongevraagd zou doen. Die generatie is overigens uitgestorven en de kans op genante vertoningen ook…..

  • ms

   Vroeger moest je niet bevestigen, want toen werd het voor de familie sowieso voorzien en aan andere, gewenste, gasten werd het na de dienst mondeling gevraagd. Zo kende ik het in elk geval.

   Ik vind dat reserveren niet zo slecht, maar dan moeten ze de echt ongenode gasten laten wachten tot ook de trage genodigden aanwezig zijn en die niet scheef bekijken.

 2. Koffietafels … ik ben er geen fan van.
  Bij de begrafenis van mijn schoonzus haar papa was iedereen uitgenodigd op een ‘drink op het leven’ na de dienst. Dat is een formule die ik voor mezelf ook wel zie zitten.

  • ms

   Wel kijk, ik heb al aangegeven dat ik geen of toch geen uitgebreide koffietafel wil. Al diegenen die naar de koffietafel willen komen zouden dat nu ook kunnen doen, maar neen, het is ofwel te ver, te moeilijk, … of welk excuus dan ook.

   Beperkt zou eventueel wel kunnen, maar dan zou ik nu al een lijst moeten opmaken en dat vind ik een beetje te vroeg momenteel.

   • Het is nooit te vroeg om zo’n zaken te regelen. Je kan het maar in orde hebben.

    • ms

     Luc weet het. En ik hoop dat hij het is die de zaken zal regelen. Tegen Zoon zal ik het ook nog wel eens zeggen, al vrees ik dat die, als ik er over begin, zal zeggen: “Sééég Moeder!” 😂

 3. Wat een horkerige bedoening, zo maakte ik het nog nooit mee.
  In mijn eigen familie houden ze al lang geen koffietafels meer. Koffie met cake, een kort praatje met de nabestaande en dat is het. Alleen een paar naaste familieleden gaan mee naar huis en eten daar.
  Echtgenoot vond het Hollandse krenterigheid maar ik vind het prima.

  • ms

   Voor zover ik het ken(de) was het altijd een broodmaaltijd met achteraf een koffiekoek. Bij sommige kon je dan daarna nog iets fris of een wijn of bier krijgen.

   Bij een tante van mij kreeg iedereen achteraf een jeneverke.

   Het was/is meestal voor de hele familie en enkele goede vrienden.

   Dat hoeft helemaal niet meer want het is een oude traditie voor familie die van heel ver moest komen, maar kom, de familie is nog eens samen en dat telt waarschijnlijk ook mee.

   In dit geval waren wij de familie die van verst moest komen.

   Ik vond het affrontelijk zoals we daar te kijk stonden.

   Ik zou jullie gewoonte zeker niet krenterig noemen, eerder logischer dan al de andere. Al diegenen die je tijdens je leven niet zag voor een pistolet en een koffiekoek met een zjat koffie, die zouden dan wel aanschuiven?

 4. Wat een nare toestand. Gelukkig is mijn familie te groot en wordt het meestal in intiemere kring gehouden.
  Bij mijn moeder waren we met 56 aan tafel. En dat waren enkel de kinderen, klein- en achterkleinkinderen + partners.
  En toch was er ook heibel met een neef uit Mechelen die geen plaats meer had in de aula. Meer dan 50 mensen moesten de dienst in een apart zaaltje op scherm volgen. Zo vol zat het. Helaas hadden we dat verkeerd ingeschat. In al je verdriet en geregel worden inschattingsfouten gemaakt.

  • ms

   Lucs familie is ook zo groot. Daarom moest je bevestigen. Maar als ze diegenen die niet bevestigden laten voorgaan … Niks van zeggen is het best en de volgende keer (die in dit geval niet meer zal komen) niet meer gaan.

 5. elsjeveth

  Allereerst gecondoleerd met het overlijden van de nonkel van Luc.
  Dan…het enige lichtpuntje aan dit verhaal is de schitterende foto in zwart wit met de narcis als kleuraccent.
  Laten we hopen dat het leven verder zo verder mag gaan

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén