Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hoe was ’t nu weer?

Toen ik de voorbije week in een reactie vermeldde dat sommige logs, die ik in een hik en een wip klaar had, soms meer succes hadden dan wel overdachte logs, kon ik ook gezegd hebben dat die eerste hogere ogen gooiden.

Maar die vermelding over die hik en een wip liep niet van een leien dakje, want ik herinnerde me het woord “hik” niet meer.

Ik ging bij Luc te rade. Die kende de uitdrukking niet, maar hij zei wel dat hij me al wel: “op een sakker en een vloek” had horen gebruiken, maar dat wou ik niet in dat log. Ik was die dag niet in de sakker en vloek modus en wou gewoon weten welk woord ik nu bij die wip was vergeten.

Dus ging ik googelen en vond de nodige uitleg bij de internetpagina waar ik liever niet meer naar verwijs, waar men het dan meer had over: “In een wip en een flik”, maar zo zegden wij dat niet, maar gelukkig stond die hik er ook bij.

Daar stond dan wél nog een uitdrukking bij, die wij ook gebruikten, namelijk: “Op een ik en ne gij”.

En bovenstaande titel dan? Ik heb luidop zitten uitproberen of ik eigenlijk de “H” aanblaas of niet. En Luc keek of hij het in Keulen hoorde donderen. Meestal blaas ik ze aan, zo blijkt. Zo af en toe, in bepaalde gevallen, niet.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want ooit heb ik gezegd dat ik het minder over taal ging hebben en nu staan er op korte tijd meerdere logs over of met verwijzingen naar taal.

Uitgelichte afbeelding:

Previous

Bloesems in de regen

Next

De kwaadheid

16 Comments

 1. Lol, ik kan me Lucs gezicht wel voorstellen. 🙂 Ik probeer nu ook de H aan te blazen maar kom er niet echt uit. Gaat er een soort spook-H aan de hoofd-H vooraf? Hier in Groningen blaast men de T aan. In Stad (het lidwoord wordt weggelaten) is het allemaal Martini wat de klok slaat (in de Martinitoren), Martini komt van st. Maarten. Dus als men naar het Martiniziekenhuis moet dan lig je in’t Mart-h-inizaik’nhoes. En op Suuderdaip (Zuiderdiep) goan we noar t-h-oko veur t-h-amarinde en sat-h-é, moar t-h-overball’n hebb’n ze doar nait.’ 🙂

  • ms

   Goed om weten dat en hoe we ons in Groningen wat kunnen aanpassen aan de lokale taal. Daar komen al onze weggelaten “H’en” dus terecht.

   😂😂😂

   Wat Luc betreft, meestal -beter gezegd de helft van de tijd- heeft hij bij zijn laptop zijn koptelefoon op. Daar had ik niet op gelet. Niet dus.

   Maar hij heeft wel onmiddellijk het meldingsgeluid van binnenkomende sms’en en whatsapps op zijn telefoon gewijzigd in “uilengeluid”. Die gaat nu van “oe-oe”.

   In veel Vlaamse dialecten wordt de “H” niet aangeblazen. Dan vraagt men: “Oe gaat het?” “Oe vaak moet ik nu nog zeggen dat …” “Oe wilde gij nu vanzeleven ne flinken baas worden?” Ik blaas ze dus wel aan, of dat met school te maken heeft of niet weet ik niet.

   Maar blijkbaar bij de vraag: “Oe zit et?” niet, maar die wijst dan al wat op ongeduld.

   • Nog een mooi voorbeeld: een Ollander.
    Woonde gij in Olland?

    • ms

     Daar is wel een reden voor, want ik het altijd geleerd dat de België grensde aan Holland (jawel), Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en de Noordzee.

     Pas later ben ik te weten gekomen dat dat niet klopte, maar iets dat zo ingeburgerd is er terug uit krijgen? Dat is moeilijk.

 2. Als in Volendam en nog een paar plaatsen. ‘Ik eb’ of ‘oe gaat het met je?’ Als kind klonk het ons vreemd in de oren, tot je leerde dat we zelf ook een dialect spraken.
  De aangeblazen T hoorde je nog bij Fem Halsema (burgemeester Amsterdam), tenzij ze intussen Mokums heeft geleerd. 🤔

 3. In een wip en een knip, is dat bij ons.
  Oe gaget, of oe ist?

  • ms

   Echt streekgebonden.

   Oe ist? was vroeger. Dat schakelde ergens over naar “oe gaget” en sedert de kleindochters er zijn is het echt “Hoe gaat het?”

 4. In een vloek en een zucht is meer een uitdrukking die ik me herinner….passend bij hoe ik sommige blogverhalen in elkaar timmer als ze geen directe feitelijkheden bevatten….Mag dat ook?

 5. In nen aai en nen draai zeiden ze hier vroeger. Oe ist ?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén