Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Water Challenge

“Goeie Morgen!” dacht ik gisteren bij het openen van de nieuwsberichten. Ze sloegen me ermee in het gezicht. Met de Water Challenge kreeg ik ineens een gulp schuldgevoel in mijn pas wakker geworden hersenen gegoten en dat nog voor ik mijn bed uit was. Mijn haar zou er rechtop van gaan staan, ware het niet dat ik er nog op lag. En dat allemaal nog voor mijn eerste zjat koffie.

Maar dàt was nu precies het probleem. Koffie is niet goed voor het waterverbruik want1

(…)Om de bonen voor één kop koffie te produceren, hebben de koffieboeren aan de andere kant van de wereld 130 liter water nodig(…)

We zouden zo dus 75 procent van het totale volume water dat we verbruiken gewoon importeren. En op die manier berekend zouden we met inbegrip van voedsel en kledij, wat ze ons verborgen waterverbruik noemen, aan een totale watervoetafdruk van 7.400 liter per persoon per dag komen.

Je kan natuurlijk meewerken met die Water Challenge en dan krijg je betutteling tips over hoe je kan besparen.

We hebben een regenwatervat, we hebben geen zwembad, we sproeien ons gazon niet. Als ze het zo stellen wil ik wel stoppen met de auto te wassen of met te dweilen en de ruiten te kuisen …

Dat ze durven aanraden om maar thee te drinken in plaats van koffie, ze moesten zich schamen. Wat een bemoeizucht! Dat ze eens op de Meir of de Nieuwstraat alle mensen, die nieuwe kledingstukken kopen, gaan lastig vallen. Ge zoudt wat horen! Want dat is goed voor de economie.

Maar thee? Een zjat heet water waar ze met één of andere bloesem doorgeroerd hebben kan geen koffie vervangen. Koffie werd altijd al een bakje troost genoemd en ik kan wel enkele bakskes troost per dag gebruiken.

En binnenkort nog meer, als ze me met zulke dingen om de oren blijven slaan.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/04/22/de-water-challenge-gaat-van-start-onze-watervoetafdruk-bedraag/

Previous

De dag van de Arbeid

Next

Of gewoon … de parking

10 Comments

 1. Thee is ook mijn ding niet. Geef mij maar verse koffie bij het ontbijt. Daar begin ik mijn dag mee.

 2. Groot gelijk. Blijf vooral drinken wat je graag drinkt. Tenzij het gaat om grote hoeveelheden ongezonde dranken 🍻

  • ms

   Frisdrank is veel ongezonder, zelfs zonder suiker zit er andere brol in. En thee? Ik heb wel vroeger tijmthee gedronken bij een verkoudheid en nog zo een paar kruidenthees, die nu de naam “thee” niet meer krijgen, maar échte thee, groene of zwarte, daar bedank ik voor.

 3. In 1996 ben ik op aanraden van de toenmalige huisarts gestopt met koffiedrinken. Over gestapt op thee. Was voor het fysiek een stuk beter. Aan allerlei gekleurde onderzoeken rond ons aller gebruik van water of grondstoffen hecht ik geen waarde. Dezelfde onderzoekers juichen de massale import van nieuwkomers toe, vinden bomenkap voor biomassacentrales geen enkel probleem, doen niets tegen veelal geimporteerde haat t.a.v. andere culturen maar maken zich wel druk over die ‘milieu-aspecten’. Waar ik kan besparen doe ik dat al, heb ik niemand anders voor nodig. Heet zuinigheid…..

  • ms

   Daar letten wij dan weer op. Wij kopen zoveel mogelijk inheems geteeld, zo weinig mogelijk import. Maar koffie groeit hier nog niet aan de bomen.

   Dat komt misschien nog.

 4. Ach ja… goed bedoeld hoor (neem ik aan) maar ik word er zo moe van. Als simpele ziel eet en drink ik al jaren eenvoudig, mijn bakkie troost sta ik niet af!

 5. elsjeveth

  Wat een gezever en waar bemoeien ze zich mee. Die tas koffie ik laat hem toch echt niet staan. Benieuwd wat ze vervolgens weer gaan verzinnen

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén