Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mijn gevoel

Heel af en toe kan het gebeuren dat ik zeg: “Oegh, het is hier koud”. Dan kan het ook gebeuren dat Luc opspringt, naar de thermometer aan de muur gaat kijken en zegt: “Het is hier nochtans 21°” en ik antwoord dat dat me niks kan schelen, dat ik het koud heb.

Zijn dat dan de kouwelijke dagen waar men het vroeger zo over had? Of is er toch de koude die onder de deur naar binnen sluipt? Voor die bepaalde kouwelijke dagen ben ik wel wat te oud en binnensluipende vrieskou? Met mijn voeten op het dikke tapijt zou ik dat toch niet voelen?

Veelal trek ik dan mijn berensloefkes aan en sla mijn labradorblonde om.

Het gebeurt ook dat ik de Duitse weerapp bekijk. Die van het KMI geeft enkel de Belgische en Nederlandse weersverwachtingen aan. Maar bij de Duitse staat “fühlt sich 1° kälter an” en die informatie vind ik nuttig, niet alleen voor als we een paar dagen van huis zijn en om te beslissen wat mee in de valies moet, daar gaat sowieso te veel in, maar ook als we een ééndagsuitstap maken, gewoon om te weten of ik geen pulleke meer zou aantrekken.

Die Duitse weerapp beperkt zich bovendien niet tot Duitsland alleen. Jammer is wel dat ik wat “Werbung” moet verdragen -al is ze niet echt storend- of betalen.

En wat las ik gisterenmorgen bij “Het Nieuwsblad”? Een artikel over de zin en onzin van de gevoelstemperatuur1.

En toen ik bij: “Voor de bevolking telt maar één cijfer” kwam, sneerde ik: “Zoals indertijd bij de cola light”. Want zie je, die kon je toen ook nog niet overal krijgen en het standaard antwoord was altijd: “Daar is geen vraag naar”. En ik dacht “Als je het niet hebt kan er ook geen …” er het mijne van.

Maar toen ik erover wou bloggen vond ik het betreffend artikel niet meer, omdat ik het bij VRT NWS ging zoeken. Dat was nu ook niet zo slim.

Maar daar vond ik meer artikels, waaronder eentje dat zei dat het KNMI in Nederland ook vaker de gevoelstemperatuur zou gaan aangeven2, waarbij ook stond dat de gevoelstemperatuur ook beïnvloed kan worden door de luchtvochtigheid.

Verder vond ik ook nog een ouder artikel waarin VRT-weervrouw Jacotte Brokken uitlegt dat ook de wind daarbij een rol kan spelen3.

Ik ben dan maar een beetje gaan spelen vergelijken. Ik heb de app van het KNMI op mijn telefoon gezet en ben tot de conclusie gekomen dat die vollediger is dan die van het KMI, maar daar staat eigenlijk te veel op, maar dat beide apps niet hebben wat de Duitse wél heeft. Mijn locatie is namelijk bij beide gewoon “Landen”, terwijl dat bij de Duitse wel degelijk over ons dorp gaat. En dààr zit hem soms wel een verschil.

Daarom ben ik nu ook zo gewonnen voor die slimme sensor die nu thermometert in ons kot. Want daar zitten ook meer factoren die meespelen of het al dan niet binnen vriest of niet.

Uitgelichte afbeelding:

    Gegenereerd met Artificiële Intelligentie – Image Creator in Bing (aangepast voor uitgelichte afbeeldingen).

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/01/30/knmi-vermeldt-vanaf-nu-gevoelstemperatuur/
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/09/gevoelstemperatuur/


Previous

De doorbraak

Next

Bevroren Vriezeman

14 Comments

  1. Ik ga deze dagen ook steeds vaker af op de gevoelstemperatuur. Ook hier in huis voelt het bij 21° soms best frisjes. Maar om daar nu de verwarming voor te verhogen? Dan trekken wij ook maar ons warme pantoffels aan en een truitje meer.

  2. Sinds wij het huis in 2019 voorzagen van nieuwe ramen en deuren, met hoge isolatiewaarde e n vloerisolatie scheelt dat best veel. De klimaatvriendelijke CV-ketel die vorig jaar ons comfort kwam versterken staat vaak niet hoger dan 18 graden en dan is het best te doen in de living. Mensen die gewend zijn aan 20 graden of meer krijgen dat uiteraard van ons geschonken als ze op bezoek komen, maar dan vinden wij het al snel ‘flink warm’. Wij volgen meestal RTL qua weerbericht. Daar geeft men echte cijfers en zijn de verwachtingen vaak realistischer dan die van het KNMI. Gevoelstemperaturen is leuk, maar kan ook worden benut voor politieke statements. KNMI is erg bezig met het klimaat, RTL met het weer.

    • ms

      Het ligt hier bij ons ook niet aan de isolatie noch aan de ramen en/of deuren, het ligt aan de gevoeligheden voor bepaalde dingen. Zo kan je in de winter wel degelijk koude voelen als het vochtig weer is, terwijl je bij vochtig weer in de zomer staat te zweten dat het geen naam heeft.

      Wij hebben géén CV-ketel, maar warmtepompen. En die voldoen volledig. Al zou ik nu, met wat ik in de krant lees, toch een andere warmtebron willen bijnemen als mogelijke invaller. We hebben wel petrolvuurtjes maar die zie ik echt niet als waardige vervanger.

      Mijn Duitse weerapp is van RTL afhankelijk, vandaar die publiciteit. En ze zijn écht beter.

  3. Hier is het allesbehalve koud of fris in huis. Soms kan het buiten kouder aanvoelen dan dat de termometer aangeeft. Wind en vochtigheid spelen inderdaad een rol.

    • ms

      Het is hier niet koud in huis met 21°, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet koud kan hebben.

      Daar spelen dan andere factoren mee dan de reële temperatuur.

  4. Luchtvochtigheid is een belangrijke factor. Ik heb liever 35 graden met heel lage luchtvochtigheid dan 25 graden in de tropen.
    Als het regent voelt 22 graden in huis ook kouder dan als het droog vriesweer is.

  5. In Nederland zeggen we (of in elk geval mijn generatie (ca. 16e eeuw) ) wel dat het ‘waterkoud’ is. Zo’n rillerige kou waar niet echt een vinger op te leggen is. Vandaag hebben we een frisse, heldere kou. Het zijn geen exacte begrippen maar ze zeggen veel over hoe de temperatuur voelt. Net als in de zomer als er een onweersbui op komst is – drukkende hitte, alsof er iets op je schouders rust. Mooi toch – taal!

    • ms

      Het zijn geen echte begrippen en de weerdiensten en thermometers negeren ze met hun koude accuraatheid van dat ene getal dat van tel is.

      Gelukkig is er de taal om het te nuanceren, al kende ik de uitdrukking “waterkoud” niet. 🙂

  6. De gevoelstemperatuur zegt me niet altijd iets, het zal voor iedereen verschillend zijn. De laatste tijd heb ik het gewoon koud, niet meer, niet minder. Leeftijd zal meetellen.
    Ik heb gevelisolatie besteld maar ze hebben het zo druk dat het nog even duurt voor ons huis aan de beurt is. Ik ril nog een poosje. 😉

    • ms

      Dat is minder dat het zo lang moet duren. Dat probleem hebben wij dan weer niet. We kunnen er van uit gaan dat de temperatuur hier binnen wel constant blijft.

      Natuurlijk hangt het ook grotendeels van persoon tot persoon af. Meestal heb ik het niet snel koud, terwijl anderen staan te rillen. Maar dan kan Luc nog steeds in T-shirt lopen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén