Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Niets te doen op zaterdag?

Deze laptop heb ik nu ongeveer acht maanden. Het was uiterst vreemd die eerste oktober, toen ik ineens, na een update van Microsoft, niet meer op mijn Excel pagina’s kon. Want in plaats van mijn oude vertrouwde Excel 2010 stond daar Excel 2016 te pronken. Ongevraagd. Ik kon mijn bestanden wel zien, maar niet bewerken.

Ik zocht en zocht en vond geen oplossing. Ik heb de instellingen dan maar terug naar het herstelpunt geplaatst, heb de update manueel opnieuw opgestart en het probleem was van de baan.

Tot vorige vrijdagavond. Toen stond daar ineens weer die Excel 2016 te blinken. En deze keer kon ik zelfs mijn bestanden niet zien. Waarom ze dat altijd op een vrijdagavond moeten flikken, dat vroeg ik me af. Niemand is nog bereikbaar en mijn zaken draaien in de soep.

Nu ja, had ik gewild was het heel simpel op te lossen. Want zie je, ik kon ook betalen voor die 2016. Maar dat zinde me niet. Ik hàd een goeie Excel en ik ben geen zelfstandige meer. Ik zag dus niet in waarom ik zou moeten investeren omdat er ineens zomaar een programma opduikt.

Ik voelde me een beetje zoals die slachtoffers van een hacker, die mits betaling van een losgeld hun computer weer kunnen gebruiken.

Ik plaatste de vraag op het forum, met het idee dat ik pas op maandag antwoord zou krijgen, als ik er al eentje kreeg. Maar dat was fout gedacht. Diezelfde avond al kreeg ik de melding dat die 2016 versie er toch al moet hebben opgestaan.

Ik heb die laptop uitgepluisd tot en met en ergens in een verborgen hoekje, diep verscholen in zijn binnenwerk vond ik de kwelgeest. Die stond daar al op van in april 2016. Dat is zo een tien maanden vóór ik de laptop kocht.

Zaterdagmorgen toog ik aan de arbeid. Ik gooide die Excel 2016 versie er af. Gemakkelijker gezegd dan gedaan want die wou daar niet af. Ik moest een de-installeerprogrammaatje installeren dat er fluks àlles van Excel afgooide, ook mijn goeie 2010’er. Maar die 2016? Die was er niet volledig af. Het onderdeel “Microsoft Office 2016 Click-to-run” kan niet verwijderd worden.

Ik heb dan maar zelf een oplossing uitgedokterd. Ik heb de Microsoft Office map in Verkenner maar een andere naam gegeven en mijn aangekochte versie terug geïnstalleerd.

Terwijl ik daarmee doende was kreeg Microsoft het in zijn hoofd om een ultra belangrijke en essentiële grote update te doen. De twee zaken liepen door elkaar en mijn hersens kookten over. Prettig begin van een weekend.

“Gaan we eten?” vroeg Luc zo tegen de noen. “Eerst dit afmaken” zei ik, al had ik echt geen overzicht hoe lang het allemaal nog zou duren.

Eens alles weer in orde was, vertelde Paint.Net me dat hij wou updaten. Maar dan zijn we wel eerst gaan eten, de middag was namelijk al een poos voorbij.

Daar ergens tussenin had Luc al alternatieven opgezocht voor Word en Excel omdat ik zo zat te foeteren op Microsoft, maar uiteindelijk bleek dat niet nodig. Toen alles weer naar behoren functioneerde, ging die wrevel snel voorbij.

Eigenlijk wou ik het er niet over hebben. Maar wat trof me nu, hier rechts in de zijkolom? Vorig jaar, exact deze periode had ik ook strubbelingen gehad met Microsoft. Ik heb er toen een heel epistel over geschreven en ik wou dat record even verbeteren.

Hebben die daar last van het vallen van de bladeren?

Previous

We’ve missed you

Next

Lomp is vis

11 Comments

 1. Ik vind dit natuurlijk niet echt leuk… maar ergens zeer herkenbaar. Wij moesten overschakelen naar een andere provider… wat heb ik al gesukkeld en tijd verprutst met het instellen van mails enzovoort de laatste weken… wat een gedoe…

  • ms

   Bij mij steekt het tegen dat er gewoon geen einde aan komt. De ene tegenslag na de andere, niet dat ze onoverkomelijk zijn. Het is geen berg maar een rotspad.

   Schijf kapot, CD-spelers die niet spelen, smartphone die kuren heeft, zeverderij van alle kanten, de ellendigste dag van het jaar daar nog ergens tussen, microsoft, batterij van de auto … Er zijn er nog hoor, ik ga ze niet allemaal opsommen.

   Gisteren gaf de printer de geest. Ik sta ’s morgens op en vraag me af: “wat zal het vandaag weer zijn?”

   Positieve noot? Amke wordt vandaag 14.

 2. gefeliciteerd om te beginnen! 14 jaar alweer 😉

  en ‘open office’ al geprobeerd? ik gebruik het al een tijdje

  • ms

   14 inderdaad. Ik maak de felicitaties over.

   Ik heb Open Office nog niet geprobeerd omdat nu alles weer in orde is. Maar die stond wel bij die alternatieven die Luc gevonden had.

   Straks ga ik me nog beklagen dat ik me in februari geen Mac kocht, maar ik vond die zo verschrikkelijk duur t.o.v. deze.

 3. Proficiat!

  Je hebt geluk dat je je kunt redden op de laptop, dat scheelt.
  Maar het is en blijft vervelend.
  Met een spiksplinternieuwe desktop had ik ooit het moederbord kapot, zomaar ineens. Toen was de printer niet meer compatibel.
  Je denkt af en toe aan geldklopperij.

  • ms

   Het is ook zo. Als Microsoft een update doet, krijg je de dagen die daar op volgen een resem updates te verwerken van dingen die ook op de pc staan en ook compatibel moeten blijven.

   Dat is trouwens met WordPress ook zo. Als die updaten moeten de hele sliert plugins ook ge-updated worden.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: