Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De sauna

Het is jaren en jaren geleden -nog voor het samen met Luc hoofdstuk- dat we bij een Fin te gast waren. En zoals het een goeie Fin betaamt had de man een sauna, een échte. Hij legde alles uit aan deze niet-Fin en zei: “Een sauna is om te ontspannen, er zijn geen regels, tenzij je gezond verstand gebruiken”. Voilà.

Wat maken we nù mee? We wilden in de sauna in Plopsaqua, mét badpak wel te verstaan en genoten ervan. Een man die binnenkwam en ons zag zitten ging ostententief op de bovenste planken liggen.

Dus ging ik maar even googelen want bovenste planken had die écht Finse sauna niet gehad. Het was een kleine ruimte geweest, in vergelijking met deze warmtecabine van Plopsaqua, met een bankje en een een kacheltje waar je nog met een kauga water op moest op gieten. De kouwe douche was wel binnen. En hij had er een ook tafeltje en een paar stoeltjes met een paar glazen en een paar flessen sekt klaar staan. Wie wil nog meer?

Vind ik toch op internet een heel gedoe aan regels wat hoort, wat niet hoort1, wat doen en wat niet doen2 en ik dacht: “Hoe ver zijn we afgeweken van de fijne -eenvoudige- Finse traditie?”

Ik ga nu wél op de bovenste planken zitten, daar is het -nog- warmer. Daar is Luc niet bepaald voorstander van. En de eerste die me nu nog bekijkt als een sauna-neanderthaler ga ik ostentief terug bekijken … al zittend.

Jammer genoeg ken ik geen paar woorden Fins.

____________________
1 Fabeltjes
2 Fouten

Previous

De fotograaf

Next

Gelijkheid

18 Comments

 1. De ge- en vooral verboden las ik nu ook en ik ben bijna blij dat ik geen saunaliefhebber ben. Het warme gedeelte vind ik nog wel aardig, maar na de eerste keer de ijskoude douche die erop dient te volgen heeft mijn hart me… eh… op het hart gedrukt dat niet nóg eens te flikken, en dan heb ik de woorden van mijn hart zeer ernstig gekuist. Maar ieder mens moet natuurlijk doen waar hij of zij zich het beste bij voelt, op de onderste of de bovenste plank.

  • ms

   Wij gaan het nu bijnemen als we gaan zwemmen.

   Die koude douche? Eerst mijn voeten, dan mijn benen, zo verder naar boven en uiteindelijk een paar pirouettes zonder mijn hoofd nat te maken. Met hart en hersens moet je een beetje oppassen. 😂

 2. Ik deed het vroeger regelmatig, maar de hitte verdraag ik nu niet meer, dus ik pas.

  • ms

   Wij gingen niet omdat we er speciaal naartoe moesten.

   De sauna van Landen is dicht (door corona?). Het gebouw staat te koop.

   We probeerden één keer in een huisje in -toenmalig- Sunparks maar dat werd een flop.

   Maar deze bij Plopsaqua is aangenaam.

   Luc houdt ook niet zo van te warm. Dus houdt hij het bij de onderste plank.

 3. Lang geleden dat ik nog eens een sauna betrad. Die koude douches zag ik niet zitten. Voor de rest deed het deugd om zo eens te ontspannen.

 4. Goede middag, een sauna kan heerlijk zijn, ik ging vroeger wel met mijn dochter naar de sauna, maar in mijn eentje heb ik er niet zoveel zin meer in.

 5. Nog nooit ge-sauna-d terwijl ik het altijd van plan was omdat we van anderen alleen maar lovende woorden horen. Man wilde niet en in mijn uppie wilde ik ook niet.
  Maar nu ken ik de regels, dat is alvast iéts.

  • ms

   De regels zijn er om aan je laars te lappen. Het is vooral genieten.

   Ex wou niet meer. Luc is ook niet zo voor de warmte maar nu gaat hij wel mee.

 6. Wij hebben thuis een sauna (stond er als we het kochten), en we gebruiken hem nooit.
  Schijnt nochtans gezond te zijn.
  De vorige eigenaars deden dit 2 keer per week en sprongen erna in het zwembad.
  Misschien moet ik het eens proberen, maar ‘k vind het er vooral puffen 😉

 7. elsjeveth

  Wij hebben nu we ruimte zat hebben het probleem van de regels opgelost, een barrelsauna geplaatst in onze achtertuin. Ruim genoeg voor ons twee, we voelen ons de sauna te rijk

  • ms

   Regels ook overboord?

   • elsjeveth

    Ik heb het liever over gebruiken (regels klinkt zo gebiedend) en uiteraard worden de sauna gebruiken door ons gerespecteerd. Maar dan op onze manier. Een heerlijke ervaring blijft het saunabezoek.

    • ms

     Op onze manier precies. Dat je een handdoek meeneemt vind ik dus vanzelfsprekend maar dat vinden sommige anderen dan blijkbaar niet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén