Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

In het zwembad

Ik vertelde het al. Wij zwemmen in het recreatiebad. Ik houd niet van in de weg zitten, laat staan zwemmen. Als je constant wordt aangemaand omdat ze door willen is er geen plezier meer aan.

In het recreatiebad is er meestal niemand. De schoolkinderen trekken in groep naar het 25m-bad.

Soms komen andere badbezoekers in het recreatiebad als de storm wordt aangekondigd. Dan wordt het water wild. Soms is er een grellige storm. Dan dondert en bliksemt het en regent het dat het giet met ijskoud water.

Maar nu is het vakantie. En dan spelen er kinderen in dat bad. Dat gaat vlot. Met het nodige uitkijken van beide partijen komt het allemaal wel goed.

Er komen ook vaak ouders in het recreatiebad met een baby, kleuter of peuter in een zwemband op sleeptouw. Dat wordt moeilijker, dat wordt zigzaggen want die kleine moet en zal in het diep.

Na het zwemmen gaan we in de sauna en in het bubbelbad.

Tijdens de vakantie zijn de bubbelbaden volzet. Net als ballekes in de soep dartelen en plonsen en springen heel jonge kinderen in de bubbels. De ouders staan erbij en kijken ernaar. Wij niet. Wij lopen voorbij als er geen plaats is.

En dan komt er op zeker moment toch iemand vragen of kinderen ook toegelaten zijn in de sauna, want dan moet de thermostaat naar beneden …

Luc vroeg me of we tijdens vakanties niet beter in het ploeterbad zouden gaan zwemmen.

Previous

Verlopen om te kopen

Next

Ondanks …

14 Comments

 1. Ik moest lachen om de dartelende ballekes in de soep. 🙂 Maar het ploeterbadje, of pierebad zoals wij dat geloof vroeger noemden, is een goed idee. Daar zit niemand meer.

  • ms

   Als het buitenbad open is, zitten ze daar ook, behalve de voorbije week, dan was het te koud. Maar toen vond Luc, die het altijd te warm heeft, het ook te koud.

   Indertijd, toen wij met de kindjes gingen zwemmen, bleef er één bij de kleine in het ploeter- piere- en/of plonsbad terwijl de ander een paar baantjes ging zwemmen.

 2. De kinderen worden steeds vroeger rijp, ze slaan nu zelfs het plonsbadje over. Dat is zo kinderachtig geworden…

  • ms

   Maar die in die zwembanden beslissen daar niet zelf over. Die hangen gewoon te hangen en laten zich trekken.

   Zelfs als ze iets ouder zijn zijn ze niet van het beweeglijke type. In CenterParcs zie je ze dan in plasticbootjes verder getrokken worden, ook liefst in niet in het kinderbad. Tja, ze betalen ervoor hé.

   Een paar jaar terug waren wij met de kleindochters in een zwembad waar nadrukkelijk stond aangegeven dat het bubbelbad en de sauna pas konden vanaf 16.

 3. Het zwembad waar ik twee keer per week ga zwemmen, heeft meerdere baden, een banen bad waar dus banen zijn uitgezet, het recreatie bad waar van alles is ook peuterbadjes, het warme bad heeft ook een beweegbare bodem zodat het van heel ondiep naar steeds dieper kan worden gezet, en er zijn ook bepaalde uren per dag aangegeven voor speciale groepen (bv Babyzwemmen, medisch advies zwemmen en dat soort groepen).
  Voor vandaag wens ik je een fijne donderdag toe.

  • ms

   In het 25 meterbad ga ik niet. Ik zwem te traag voor de snelle zwemmers en ik haat het gevoel dat ik in de weg loop, in dit geval zwem. Dat vertelde ik vorig jaar in dit log.

   Ik kan met gemak 20 à 30 lengtes -vroeger 60 maar dat test ik niet meer uit of dat nog lukt- zwemmen maar als ik telkens moet stoppen voor die semi-professionals is er ook geen plezier aan.

   Ik hoorde eens dat je in de U.K. zou kunnen kiezen tussen fast, medium en slow lanes. Jammer genoeg ben ik dat niet gaan bekijken toen we er waren.

 4. Hoe het hier toegaat in de zwembaden weet ik niet meer, ik ben er al minstens 20 jaar niet meer geweest. Maar kan me niet voorstellen dat de saunatemperatuur moet afhangen van jonge kinderen.
  Wel zagen we toen al dat het pierenbadje alleen nog gebruikt werd door verse moeders met piepkleine babies.

  • ms

   Maar daar dient het voor. Voor watergewenning bij jonge kinderen. Maar nu doen ze dat onmiddellijk in een groot bad waar het niet zo heel erg diep wordt maar waar ik rechtstaand toch tot aan mijn kruin onder water zit.

   • Voorheen was het voor peuters en kleuters, die er zonder ouders veilig konden spelen en zitten.

    • ms

     Inderdaad. Maar ik zou indertijd Zoon er ook niet alleen hebben achtergelaten en zat er met mijn voeten in het water.

     Gelukkig was Zoon een rappe om te zwemmen.

 5. Ik zwem niet meer sinds het zoontje een zoon is, dus ik weet niet hoe het er heden ten dage aan toe gaat in die zwembaden. Wel ben ik blij dat ik van het chloorwater ben verlost want daar kreeg ik griepverschijnselen van. Het was een hele opoffering maar ik deed het wel, net zoals ik met hem ging schaatsen. Omdat ik vind dat een Nederlands kind dat moet kunnen.
  Die kleine kinderen zullen straks op zwemles nog heel raar opkijken als ze ineens zelf moeten bewegen om te blijven drijven in het water en vooruit te komen.

 6. Sedert onze kinderen geen kinderen meer zijn maar volwassenen ben ik niet meer in een zwembad geweest. Er is hier ondertussen een volledig nieuw zwembad opgetrokken. Moet ik ooit eens bezoeken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén