Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Krakers in het mezenhuis

Er zijn nieuwe bewoners in onze mezenkast. Ik had de beweging vorige week al eens gezien maar gedacht dat het een verdwaalde hommel was.

Donderdag zag ik het weer, maar meer dan één en het waren geen hommels.

Ik nam het fototoestel en fotografeerde. En raar maar waar, er kwam er een in het gat piepen, er kwam een tweede in het gat piepen en er kwam er ene uit die gemoedelijk mijn richting uitvloog als om te kijken wat ik daar kwam doen.

(Lees verder onder de foto’s)

Wespen! Hoornaars volgens Obsidentify.

Wat nu? Echt last hebben we er niet van, maar zo dicht bij mijn zomerse zitplaats en op amper 4à5m van de achterdeur …

Efkes de brandweer bellen om ze weg te halen? Ik ging efkes opzoeken via de website en viel achterover toen ik zag dat dat ons 69,94€ zou kosten1 en dat ze bovendien momenteel niet snel komen omdat ze overstelpt worden door de aanvragen.

Maar ik las ook over professionele verdelgers die vaak goedkoper zijn en ik las ook over nuttig en bondgenoten voor de mens …

Daarom heb ik Natuurpunt gisteren een bericht gestuurd en gezegd dat ik hun raad ten zeerste zou appreciëren.

We wachten af …

____________________
1 Wespennest in Landen

Previous

Iets van alle tijden

Next

Topperdetopperdetop,
een toplog

13 Comments

 1. Dat lijkt me een goeie oplossing voorlopig. Kun je al afwachtend meteen zien of je er last van hebt of eigenlijk niet. Ik merk zelf met wespen dat als je er geen aandacht aan besteed ze ook niet lastig zijn. Ik wil ze niet in mijn glas of op mijn gezicht of blote huid (of appeltaart), maar verder gaan ze hun gang maar. Of dat voor hoornaars ook geldt weet ik niet.

  • ms

   Mij stoort het als mensen, die in mijn buurt staan, er beginnen naar te slaan.

   In mijn glas, tas of bord wil ik ze ook niet.

   Nu ik weet dat ze daar zijn ga ik niks meer meenemen naar buiten dat niet afgesloten is.

   Als zij dan de insecten en muggen pakken, hebben we een overeenkomst.

   Hoornaars vangen meer insecten, ze zijn dan ook groter dan een gewone wesp.

 2. Die heb ik liever niet in mijn buurt. Nu vooral zorgen dat ze niet opgeschrikt of boos worden.

  • ms

   Neen. Wij liepen/lopen dagelijks van de achterdeur naar het kot of naar de poort en we zien ze zo goed als niet.

   Ik zag ze enkel door het venster van de palier.

   Als ik dichterbij ga zie ik er telkens twee door dat gat kijken. Wachters?

   Té dichtbij ga ik zeker niet gaan. Dan zou ik al met mijn voeten in het bloemenperk moeten gaan staan.

 3. marieclaire

  Er zijn ook privé bedrijven die wespennesten verdelgen. Enkele jaren geleden heb ik daar €110,- aan uitgegeven voor een wespennest boven de voordeur. Voor die hoornaars zou ik dat zo weer doen. Ze gaan hun goede werken maar elders uitvoeren. Sommige dingen kosten nu eenmaal geld.

  • ms

   Boven de voordeur, já. Maar niet zoals deze.

   Volgende week kan er wel weer ene zitten. Neen, dank je wel.

   En zeker dat er op onze zolder blijkbaar wel meer koninginnen komen overwinterenbzonder gevolg.

 4. Als je er geen last van hebt, zou ik ze maar laten zitten, wel vraag ik me af of ze in het najaar/de winter wel zullen vertrekken. Ik weet niet veel van deze insecten maar mochten ze ook in het huisje gaan overwinteren, dan zou ik de verdelger bellen. Als ze wel vertrekken, dan zou ik wel het huisje weghalen voor ze eventueel later weer terug komen.

  • ms

   Ik zocht het op.

   In de winter sterven ze. De koningin zoekt een geschikte plaats om te overwinteren maar elders.

   Een nest wordt nooit 2 seizoenen na elkaar gebruikt.

   Dus kan je logisch gezien een nest verwijderen maar je moet wel opletten dat er écht geen leven meer in zit.

   Ze raden dus aan om toch maar een professioneel verdelger te raadplegen. Maar dat zien we dan wel.

 5. Hoornaren, daar zou ik ook van schrikken.
  Al hun goede daden ten spijt zou ik ze ook niet graag zo dichtbij willen hebben tenzij ik niet in hun buurt hoef te zijn.
  Ze doen idd niets als je je rustig gedraagt maar een onverhoedse beweging is gauw gemaakt.
  Een afleiding om ze zoet te houden, is dat een idee? Op een veilige plek wat fruit of limonade neerzetten?

  • ms

   Dan lokken we misschien nog ander geboefte.

   Of komt de familie in de buurt wonen, de mussenvilla staat ook nog leeg.

 6. Jeetje. Die krakers moet je niet hebben. En dan nog zo duur om hen te verdelgen. Dat is proper dat.
  Ik ben benieuwd naar het vervolg.

 7. elsjeveth

  Oei Hoornaren nee niet mijn favoriete buurtbewoner. Rustig blijven en niet wapperen is een optie maar toch, de steek van de hoornaar verspreidt beduidend meer gif dan die van de huiswesp.
  Ik betaalde in mei 80 euro toen er drie wespennesten verwijdert dienden te worden bij een dakreparatie.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén