Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De vraag zonder antwoord

Kan je wespen iets leren? Ik kan dat niet met zekerheid zeggen maar weten doe ik het niet, ik denk zelfs van niet.

Leren ze door ervaring van vorige generaties? Ook dat denk ik niet, als je bedenkt dat wij hier dode wespen vinden op momenten dat er nog geen levende te bespeuren vallen, dat er nesten op onze zolder blijken te zitten waar de koninginnen dood regeren, dat er hoornaars in de dozen met kerstgerief kunnen zitten die met de kerstdagen hun vleugels uitslaan, dat er wespen door de regenpijp in de regenton terechtkomen en ze nog steeds niet kunnen zwemmen en dat ze zelfs bij mij in bed komen liggen.

Het verwonderde me dan ook niet dat er bij het opzetten van de kerstboom, ik een klein doosje in een grote doos joepte omdat ik geen zin had om dichterbij te lopen om het er in te zetten, ineens beweging was die ik niet verwachtte.

De wesp liep wat zigzaggend in de doos net alsof ze door de plof ontwaakt was of tot haar positieven kwam. Toen ik bij mijn positieven kwam en me richting doos repte was zij al genoeg bekomen om het op een vliegen te zetten, recht de gordijnen in, waarmee ze mij de gordijnen in joeg.

Jammer genoeg voor haar is ze daarna Luc tegen het lijf gelopen en dat kon ze niet navertellen.

Haar kroost zal het ook niet te weten komen, die denken dat hun voorouder kerst gaan vieren is ergens waar er volgens de overlevering veel licht is en zalig eten op tafel komt.

Previous

De kerstperiode ingezet

Next

Winterverhaaltje

14 Comments

 1. Nog steeds wespen! Ik zie ze al een tijdje niet meer. Maar, denk ik nu, die zitten allemaal bij jou natuurlijk. Ik moest lachen om de gordijnen. 🙂

  • ms

   Het is niet elk jaar. Maar sommige jaren vinden we ze massaal dood op de trap, nadat we de dozen met kerstgerief afhaalden.

   Soms kom je op de zolder en liggen ze daar massaal dood te liggen. Dat hadden we eens met vliegen ook. In het hele huis geen vlieg te zien maar ze lagen boven dood.

   Ik houd niet van gluurders vanachter de gordijnen, dan moeten wespen dat ook niet doen. 😉

 2. Hier hadden we ook een wespennest, brr…krijg nog rillingen
  als ik er aan denk en toch als ik jouw verhaal lees voelt het
  al anders. Voor nu ben ik blij dat ze weg zijn 😉

  • ms

   Het eigenaardige is dat ze beginnen aan een nest maar het niet kunnen maken omdat de koningin sterft. Dat ene jaar waren er meerdere nesten begonnen met de dode koninginnen er in.

   Iets of wat doodt de wespen op onze zolder maar toch willen ze er zijn.

 3. Vorig jaar hadden wij ook wespen, de hele winter door. Ze zaten altijd tussen het haardhout.

  • ms

   Als ze binnen in de warmte komen lijken ze te ontwaken uit een vorm van bewusteloosheid. Ze zijn verward, maar ik weet niet hoe lang dat duurt aangezien ze in de gordijnen gaan zitten om op hun positieven te komen.

   • Bij ons bleven ze meestal suf en duf. Soms vloog er ook weleens een rond. Doch nooit een steek gehad. Meestal werkten we ze snel weer naar buiten.

    • ms

     Een steek kregen we ook niet. Ik kreeg er enkele ene van die een die bij mij in bed kwam liggen.

     Meestal laat ik ze met rust maar (ook) meestal hebben we ze wel buiten gewerkt voor ze vlug worden.

 4. Ze lijken alleen dood te gaan door geweld, zo niet dan hebben ze het eeuwige leven🤨. Ik herken het ze overal terug te vinden. Niet elk jaar zoveel, af en toe een paar.
  Maar ze krijgen me niet de gordijnen in. ☻☻

 5. elsjeveth

  Ha die Luc, te wapen tegen de wespen…

 6. De gordijnen zouden me niet meer houden…😁

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén