Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De permanente zomertijd2

Eigenlijk wou ik het niet over de wissel naar wintertijd hebben, maar na het lezen van een artikel heb ik wel een paar opmerkingen.

Zo beweert dat artikel dat het al 70 jaar zo is. Dat is niet waar. Ze hebben dat ingevoerd toen ik zwanger was van Zoon en die is écht nog geen 70 jaar oud, ikzelf trouwens ook nog niet.

Wat ik dan wél weet is dat mijn moeder bij het invoeren vertelde dat het onder de oorlog ook zo was, maar dat de huidige wintertijd eigenlijk de veel vroegere zomertijd was waardoor de tijd niet één maar twee uur scheelde met de oorspronkelijke. Dat staat ook zo in het artikel.

En waar ik het ook gedeeltelijk mee eens ben? Dat je er enorm last kan van hebben. Al zou ik het dan niet vergelijken met fastfood.

In permanente zomertijd leven, is zo ongezond als vijf keer per dag fastfood eten.

Ondertussen zitten we toch alweer een paar dagen wat beter gerantsoeneerd.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

De gevleugelde paarden

Next

Het MAS als invaller

22 Comments

 1. Pas toen er meerdere treinen door het hele land reden (begin 20ste eeuw) werd er een standaardtijd ingesteld. Daarvoor kon elk dorp (gemeente, stad) zijn eigen tijd bepalen.

  ps. Een link naar een artikel achter een betaalmuur kan ik niet openen.

  • ms

   Daarom vertel ik wat er in staat. Ik vergeet namelijk nogal vaak dat wij wel een abonnement hebben.

   Na de oorlog werd er -volgens mijn moeder- gestopt met die uurwissel om die ergens in ’75 -verkeerdelijk?- terug in te voeren.

 2. Ik herinner mij de invoering vh wisselende uur nog zeer goed. We vonden het toen al belachelijk en nergens voor nodig.

 3. Krantenartikelen gaan wel vaker in de fout, je vraagt je af of ze hun bronnen wel checken.

 4. De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd in 1977. Sindsdien is er dikwijls sprake geweest die af te schaffen maar daar is tot op heden niets van in huis gekomen.

 5. Het zou zo eenvoudig kunnen zijn. Volg gewoon de meridianen. Dat het dan in Europa niet overal tegelijk middernacht is, dat hoeft toch geen probleem te zijn? Is het nu trouwens ook niet want UK en Portugal lopen een uur achter.

  Maar nu spreek ik tegen mijn eigen gevoel want ik zou heel graag de zomertijd behouden. Ik ben geen ochtendmens, dus als het in de zomer ’s morgens om 4u40 licht begint te worden, daar heb ik geen bal aan. Vind het wel heel erg dat het nu al om 17u15 donker wordt. Ook slecht voor het energieverbruik én dus het milieu om er nog maar eens twee hete hangijzers bij te slepen.
  En ‘een’ biologische klok bestaan niet. Die is voor iedereen anders.

  • ms

   Ik ben geen wisselmens … Dat ze het vastleggen en zo laten. Ochtendmensen kunnen dan vroeg opstaan, avondmensen blijven ’s morgens langer liggen. Die uren zijn toch enkel van belang voor openingsuren van winkels en afspraken bij de tandarts. 😉

 6. elsjeveth

  Gelukkiger wijs heeft mijn biologische klok nergens last wat betreft zomer / wintertijd. Wat mij betreft mag volle maan verboden worden dat is echt mijn plaaggeest.

  • ms

   Meestal had ik enkel last van de zomertijd, de wintertijd ging vlotter in. Eens op pensioen dacht ik dat het over was.

   Maar deze keer had ik er dan geen last, maar toch een lichte hinder van. Om zeven uur zat ik al te knikkebollen.

  • Volle maan is ook mijn plaaggeest. Dan spookt het en slaap ik enkele nachten niet. Van zomer-of wintertijd heb ik ook geen last.

   • elsjeveth

    Volle maan zorgt bij mij ook voor drukbevolkte nachten en mijn humeur is vaak niet aangenaam

    • ms

     Over volle maan kan ik zo hard klagen. Ik las al dat je er nachtmerries en rare dromen van krijgt. Dat heb ik niet vaak al gebeurt het wel.

     Mijn humeur? Als ik niet uitgeslapen ben is het ook niet bepaald vrolijk. Meestal heb ik geen probleem met aanvang wintertijd maar wél met zomertijd en dan krijg je veel kans op een viesgezinde bui.

     Deze wintertijd ging niet goed in. Ik dommelde in tegen zevenen, wat zelfs zonder uurwissel veel te vroeg zou geweest zijn.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén