Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vuurwerk

Nadat het illegaal nieuwjaarsvuurwerk voor de zoveelste keer slachtoffers eiste, komt er ene die nooit wou luisteren naar goede raad van anderen, goede raad geven aan anderen,die ook nooit wilden luisteren naar goede raad van anderen.

Dat doen de gazetten wel meer … dat iemand iets laten uitleggen, wat allen met gezond verstand al wisten, om zo alle eigenwijzen op andere gedachten te brengen.

Waarop je dan weer telkens opnieuw een of andere reactie leest of hoort van ene die vindt dat het hun eigen schuld is omdat ze er niet voorzichtig mee omsprongen of er geen verstand van hadden. Het zou hen niet overkomen.

Ook in deze vind ik dat ieders recht eindigt waar dat van een ander begint. Want wie met die knallen begint wéét dat anderen ongewild mee “genieten” door bij hun beesten in de stal te zitten met nieuwjaar, door een koptelefoon op te zetten tegen het knalgeluid, door verschrikt te kijken als er zo ene afwijkt richting hun dakgoot, door ’s anderendaags hun achtergelaten rommel te mogen opruimen.

Ik zou nooit vragen iets te verbieden, maar nu Landen het deed was ik daar niet boos om.

Het is Driekoningen geweest en dus weer voorbij voor een jaar. Straks de kerstboom ontkleden en alle spul terug naar de zolder en dan kunnen we in december opnieuw beginnen.

Previous

Burpindale Palace

Next

Eindelijk! De foto!

19 Comments

 1. Yep. En december komt sneller dan je denkt. Ik las dat ze van plan zijn dit jaar december net voor de zomervakantie te plannen, of zelfs al ín de voorjaarsvakantie. Ik weet niet of ik dat echt gelezen heb, maar zo voelt het wel: dat het alweer kerst is terwijl de oude bomen nog niet eens ontmanteld zijn. Je kan ze beter gewoon opgetuigd laten staan.

 2. Verbieden hielp niet zo te zien en te lezen. Jammer dat gezond verstand niet te koop is voor velen als het om vuurwerk gaat.

  • ms

   Ik denk niet dat de vuurwerkgewilligen dan gaan staan aanschuiven voor een pakske gezond verstand zoals ze nu doen voor vuurwerk.

   Bij ons was er geen, maar dat heeft niks met een verbod te zien maar met de verhuis van de vuurwerkers van een paar huizen verder, zo’n tweetal jaar geleden. De nieuwe bewoners doen er ook niet aan.

 3. Er zou in iedere plaats , stad of dorp een centraal vuurwerk door professionele mensen moeten worden afgestoken en dan verkoop aan particulieren verbieden . Ik vind vuurwerk mooi om te zien, maar die losse knallen hoeven van mij niet.

  • ms

   Het hoeft daarom niet in elk dorp. De rivaliteit zou al snel de kop opsteken.

   Als iemand vuurwerk nodig vindt voor nieuwjaar zijn er mogelijkheden genoeg om naartoe te gaan.

 4. Wij zijn gisteren naar het vuurwerk in Knokke gaan kijken. Professioneel vuurwerk afgestoken op het strand. Je gaat kijken als je daar zin in hebt of je blijft thuis. Het was prachtig in ieder geval.
  Bij ons in de gemeente was het verboden maar ergens achter ons werden er toch weer vuurpijlen afgeschoten. In zo’n beboste streek als waar we wonen zouden daar strenge straffen op moeten staan.

  • ms

   Gelukkig is ons saai tam slaapdorp niet vuurwerkgezind. En ja, als ik het zou willen zien zou ik er ook naartoe gaan.

   We zijn zo ooit naar Brussel geweest, maar het was toen zo gezellig waar we waren dat we het vuurwerk ook niet zagen.

   • In het leven moet je keuzes maken hé.

    • ms

     Je moet ze kunnen maken en dat kan je niet met een plofgebuur … 😂 of je zou zelf uit je huis moeten opkrassen.

   • Je moest het hier eens zien! Niet normaal. Je kon alleen maar kruit ruiken en het knalde aan alle kanten tot wel twee uren lang… Niet normaal. En dat zijn allemaal particulieren. Geen wonder dat er zoveel ongevallen gebeuren. Las je over de chrirug die iets na middernacht een jongen van elf zijn hand moest amputeren en zijn oog verwijderen tgv het vuurwerk? En dat is maar één van de zovelen… Ik vind het niet langer kunnen dat zoveel mensen in het wilde weg met dat gevaarlijk spul bezig zijn. Voor en achter onze flat werden ook de vuilbakken opgeblazen. Wat een knallen, het leken wel bombardementen. Ergerlijk tot en met én gevaarlijk met dat rondvliegend staal van de ommanteling van de vuilbak.

    • ms

     Ik las het. En je leest het alle jaren. En toch … maar ja, er zijn zij die beweren dat zij er wél verstand van hebben. 😲

 5. Een probleem in meerdere landen, ook hier.
  Van te voren meldde de politie al dat ze niet zouden optreden behalve in geval van teveel overlast. Dus criminaliteit.
  Jammer voor de liefhebbers dat de grote vuren niet door konden gaan door de wind, Amsterdam deed het om dezelfde redende avond erna, Rotterdam zat opgescheept met een stel lammelingen die hun blanke boodschap via de Zwaan (brug) vertoonden.
  Hoewel ik genoot van de mooie luchtshow in eigen dorp vervloekte ik de knallen die de hele avond te horen waren.
  Uiteindelijk mogen ze het van mij allemaal verbieden.

  • ms

   Door de wind konden er hier ook meer niet doorgaan. Hoe het eigenlijk verder gesteld was weet ik niet, maar hier bleef het rustig.

   Hout vasthouden zeker … dat het zo blijft.

 6. elsjeveth

  We waren in Gent tijdens de jaarwisseling. We hebben genoten van het vuurwerk bij Portus Ganda,de jachthaven. Hoe vervelend het misschien klinkt, zonder vuurwerk geen Oudjaar. Ik ben wel voorstander van georganiseerd vuurwerk zoals in Gent en andere steden.

  • ms

   Ik hoef niet echt vuurwerk met de overgang van oud naar nieuw. Maar als het georganiseerd is, heb ik er echt niks op tegen. Meer zelfs, moest ik in de buurt zijn zou ik zelfs gaan kijken.

   Maar ik ben niet bepaald voorstander om die nacht met de auto onderweg te zijn.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén