Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De volgorde

Bij alle hedendaagse schrijvers die, naast hun losstaande romans, ook nog met een of meerdere vaste hoofdpersonages in zee gaan, dat of die in meerdere boeken opduikt of opduiken, loopt er in deze opeenvolgende boeken een rode draad doorheen deze verhalen, die op die manier wel afzonderlijk te lezen zijn, maar toch enige volgorde vergen om compleet mee te zijn.

Dat is allemaal heel goed voor de verstokte liefhebbers, die telkens opnieuw het allernieuwste boek aan hun bibliotheek toevoegen, maar dat houdt geen rekening met de lezer die het boek pas koopt als het in een of andere Kringwinkel in de rekken staat.

Zo kan het gebeuren dat je toevallig de vier eerste verhalen uit de reeks in handen krijgt én het zesde. In dat laatste verwijzen ze dan naar een paar voorvallen uit het vijfde. Je weet in grote lijnen wat ze bedoelen maar je snapt het niet echt. Snap je?

En dan krijg je het vijfde in handen en dan denk je dat ze je nog wat moeten vertellen zodat het past tussen het vierde en het zesde. En als je betreffend fragment gelezen hebt, voel je eigenlijk de nood om het zesde te herlezen, want: “hoe zat dat nu ook weer?”

Jammer genoeg kan je ze in de Kringwinkel niet op volgorde kopen.

Previous

Ge zoudt ze toch …

Next

Sanitair praatje

12 Comments

 1. Ik had dat met die Zweedse policiers van Sjöwall en Wahlöö. Gelukkig had ik op tijd door dat er een volgorde in zat en heb ik ze ook in die volgorde gekocht. De boekwinkel annex drogisterij van het dorp waar ik toen woonde was blij me. Eindelijk van die boeken af, tot er een nieuwe druk uitkwam, en nog steeds komt geloof ik, want die boeken blijven populair.

  • ms

   Ik koop dus zeer sporadisch een nieuw boek. Ik wacht tot ik ze tegenkom.

   Maar Kringwinkels doen we ook niet zo vaak meer, sedert vele winkels omgebouwd werden zodat de kledingrekken veel plaats krijgen en de boeken ergens in een hoekske gefrommeld worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

  • Ik kocht ook de hele reeks!

 2. Misschien best wachten totdat je alle boeken hebt en dan beginnen lezen.

  • ms

   De vier eerste had ik snel na elkaar, de zesde iets daarna. De vijfde veel later. Dat wordt moeilijk om daarop te wachten. 😉

 3. Dat is lastig, dat is het probleem met reeksen…

 4. Ik weet precies wat je bedoelt maar mal er niet om. Meestal zit er genoeg in je geheugen om er weer in te komen.
  Van Sjöwall hadden we zo goed als alles, en allemaal door elkaar. Toch was het een plezier ze te lezen.
  Mijn broer moest juist alles op volgorde hebben, dat begon als kind al met Arendsoog, terwijl die boeken makkelijk afzonderlijk te lezen waren.

 5. elsjeveth

  Dat overkomt mij ook weleens. Laatst bofte ik, in het kastje van de buurtbieb in onze straat stond een hele reeks van de detective reeks Varg Veum. Wel even gevraagd of ik de hele reeks mee mocht nemen. Dat was gelukkig geen probleem. Zo ben ik verzekerd niets te missen. Zodra ik een deel gelezen heb gaat dat uiteraard meteen richting buurtbieb

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén