Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wondermiddeltjes

Waar ik soms wel eens de kriebels van krijg zijn van die krantenartikels die misschien wel goed bedoeld zijn maar eigenlijk enkel dienen om de krant te vullen.

Soms kan het gebeuren dat ik wel iets opsteek van zo een artikel, op voorwaarde dàt ik het lees natuurlijk.

Zo was er het artikel in het Nieuwsblad dat zich afvroeg of wondermiddeltjes tegen griep en verkoudheid wel werkten1.

Daarin stond o.a. dat je geen paracetamol noch Ibuprofen moet gaan nemen om de temperatuur te laten dalen maar dat je beter de temperatuur kan verhogen door onder een warme fleece te gaan liggen en wel omdat die vieze beestjes minder bestand zijn tegen warmte dan tegen afkoeling. Goed! Dat is nog een goed argument om die spullen in de kast te laten, waar ze volgens mij horen. Ik heb het er namelijk niet voor.

Wat las ik nog? Dat warme kippensoep niet specifiek helpt, maar dat élke warme drank helpt. Dus … Luc zweert bij kippenbouillon als hij verkouden is. Ik heb dat ook een paar keer jaar gedronken. Dat was gewoon handig omdat we meestal samen verkouden zijn. Ik drink dat niet meer. Ik moet daarvan zo … *censuur*

Maar Luc dus niet. En wie ben ik dan om hem te zeggen dat een zjat koffie even goed is als ze maar warm is. Laat die mens toch warme kippenbouillon drinken als hij zich daar beter door voelt.

Toen ik dat vroeger eens vertelde werd er nogal lacherig gedaan over die bouillonblokjes en vroeg iemand zich af waarom we geen soep maakten van een echte kip. Ik heb er niet op geantwoord. Maar zie je me écht al met een mottige kop vol watten en snot een kieken staan pluimen? Terwijl de bouillonblokjes gewoon in de kast liggen?

Wat heb ik nog beslist na het lezen van dat artikel? Ik heb de Glühwein al op de boodschappenlijst voor Colruyt gezet. Die had ik vroeger, voor ik Luc kende, in de winter altijd in huis.

Kant- en klare Glühwein? Die kan je toch ook wel zelf maken? Nogmaals, zie je me écht al met een mottige kop vol watten en snot een fles rode wijn open trekken en toebereiden terwijl een rondje microgolfoven kan volstaan?

Het beste is natuurlijk dat we ervoor zorgen dat we geen snotvalling krijgen.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Gevaarlijk op de blogs

Next

Keuzestress

12 Comments

 1. peter grey

  Vroeger moest je onder de wol als je koorts had, om het ‘eruit te zweten’. Ook kwam de buurvrouw met een pannetje versterkende bouillon bij je langs. (Waar is de fruitmand gebleven?) Toen raakten deze gewoonten een beetje in ongebruik en nu, lijkt het, komen ze terug. Over de waarde of werking ervan laat ik me niet uit. Daar heb ik geen verstand van. Maar interessant vind ik het wel.

  • ms

   De uitdrukking: “iets uitzweten” ken ik wel, maar ik heb nooit onder een deken of in bed mogen/kunnen gaan liggen bij verkoudheid zodat ik het ook op die manier niet kende.

   Nu zit ik er niet op te wachten, maar bij de eerste symptomen zal ik voortaan wel onder een fleece op de zetel kruipen en er niet meer onderuit komen voor het over is. 😉

 2. Gluhwein staat nu op mijn boodschappenlijstje

  Vrolijke groet,

 3. Als je ziek of verkouden bent is rusten volgens mij de enige echte oplossing. Verder is kippensoep en koffie lekker. Je kan er maar deugd van hebben.

  • ms

   Verder in het artikel staat dan vermeld dat veel homeopathische middeltjes zoals Oscillococcinum enkel een placebo-effect zouden hebben, dat het dus werkt als je denkt dat het gaat werken.

   Hm. Dan is dat toch met Lucs kippenbouillon ook zo.

 4. Uitzweten dan maar. Met een kop hete bouillon als troost. En dropjes. Boek, tv of mobieltje. Aaitje. En nog meer aandacht… 😁

  • ms

   Zuigtabletten van Vicks hebben wij wel altijd in de buurt. En voor eventuele verkoudheden voorziet Luc ook Strepsils.

   Aaitjes en meer aandacht? Ik weet zo niet. Ik denk dat ik dan eerder zou denken: “Laat mijn kop gerust”. 😂

 5. Momenteel ben ik ook wat verkouden. Ik hou het bij warme thee. Ook ik denk dat warme drank in welke vorm dan ook goed is voor een schorre, pijnlijke keel .

  • ms

   Dat lijkt me logisch eigenlijk. Dat verzacht.

   Honing verzacht ook, maar staat er ook tussen als zou het niet echt helpen.

 6. elsjeveth

  Onder de wol zei mijn moeder dan en kregen we een kop kippenbouillon. Wat mij betreft helpt dat nog steeds. En zo ga ik het houden. Hatsjoe 🙂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén