Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Cookies wissen

Dat ze het vroeger zo nauw niet namen met ons private leven losten ze op door ons te vragen om telkens cookies te accepteren of niet.

Ze hebben het zo ver gekregen dat het een hoogst enerverende bedoening werd en ik dan maar, zoveel mogelijk, alle cookies weiger.

Maar pas op! Als je het dan nader bekijkt ben je nog gefopt. Bij meerdere websites krijg je dan een ellenlange lijst van cookies die je niet wil, maar waar er toch een onderdeel aangevinkt blijft: het gerechtvaardigd belang. En van dat gerechtvaardigd belang wordt niet verder uitgelegd wat het inhoudt, je krijgt enkel te lezen dat het gerechtvaardigd is.

Ik vink ze dus allemaal uit. Gelukkig doen niet alle websites mee aan dat gerechtvaardigd belang. Of … ze doen het stiekem.

Ik vind het nogal pedant om in mijn plaats te gaan beslissen wat gerechtvaardigd is.

En wat te denken over het meest verse koekjesbericht dat ik onder ogen kreeg? Zo twee dagen voor de geplande datum van dit bericht, dat al een hele tijd zwevend was, krijg ik te lezen dat google komaf wil maken met cookies.

De vraag die men zich daarin stelt is of het er werkelijk om gaat om de private levenssfeer van de mensen niet te schenden of dat het geen uitgekookte zet zou zijn waarbij Google het monopolie over die advertenties krijgt1.

Enerzijds denk ik: “Eindelijk”. Anderzijds denk ik: “Nog efkes de kat uit de boom kijken. Ik heb namelijk Chrome op de telefoon en Firefox op de laptop en daar heb ik een adblocker.

En zo houden we onze hersenen wakker en actief.

____________________
VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/18/cookies-einde-google-privacy/

Previous

Wij in de sneeuw

Next

In het rood

12 Comments

 1. Ik klik iedere keer weer aan dat ik geen cookies wil en dat vind ik een heel gedoe. En waterdicht is het inderdaad niet. Maar ja, voor niets gaat de zon op. Al die content die we gratis van het net plukken moet ergens van betaald worden. Zolang het blijft bij advertenties vind ik het niet zo erg. Daar heb je adblockers voor. (Hoewel laatst Youtube daar over begon te miepen. 🙂 )

  • ms

   Ik klik telkens “niet toelaten” maar dan zijn er nog die gerechtvaardigde belangen en daar neem ik dan ook de tijd om die waslijst uit te gaan vinken. Ik kies voor mijn belang.

   Op de laptop heb ik een adblocker maar meer en meer websites beginnen te miepen (wat een koddig woord, dat moet ik onthouden). Ze willen dat ik -uitzonderlijk- mijn adblocker afzet voor hun site. Bij sommigen kan ik er zelfs niet omheen. Adblocker uit of niet lezen.

    Wat op zich al eigenaardig is, de mensen die een product kopen krijgen geen cent, maar diegenen die zeggen dat je dat product moet kopen, dan weer wel. 🤔

   Op de telefoon … maar wacht! Daar kan ik misschien beter nog een postje over schrijven. Een mens moet niet morsen met blogideeën. 😉

 2. Ik heb ook een adblocker, maar soms moet ik hem uitschakelen, wil ik verder kunnen. Maar eigenlijk gebeurt dat niet zo vaak.

  • ms

   Niet zo vaak, maar wel meer en meer. Tweakers doet het nu ook en zij zeggen zelfs dat hun banners vrij zijn van tracking. Ik ben geneigd om hen te geloven.

 3. Hier als bij Bea.
  Het is en blijft stomvervelend. 😣
  Ik was je kwijt, gelukkig nu weer teruggevonden, zal weer aankruisen dat ik je niet kan missen.:-)

 4. Er bestaan browsers die cookies blokkeren. Ene ervan is DuckDuckGo. Die garandeert geen trackers. Of het je privacy garandeert is natuurlijk niet uit te pluizen. Ze zullen wel iets anders vinden.

  • ms

   Google binnenkort mogelijk ook dus. Maar of dat de privacy garandeert is nog zeer de vraag. Misschien wordt het dan wel voor anderen geblokkeerd maar niet voor diegenen die aan het roer zitten, denk ik.

 5. elsjeveth

  Er is al veel over gezegd en geschreven. Waterdichte Cookies en Adblocker zijn een utopie .

  • ms

   Er is al veel over geschreven. Tot mijn groot ongenoegen merkte ik daarnet dat ik het er in het verleden ook al over had. 😮

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén