Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De laatste nieuwe

Via e-mailbericht is het “phising”
Met een sms heet het “smishing”
Via telefoongesprek wordt het “vishing”
En het nieuwste crimineel ding
Met QR-code krijgt de naam “quishing1

Hoe en waar je die quishing voorgeschoteld krijgt, laten ze in het midden, maar ik denk dat dat toch ook via e-mail o.d. moet gaan.

Denk je dat het je kan schelen als schobbejakken je hebben opgelicht of je nu het slachtoffer bent geworden van phising, smishing, vishing of quishing?

Eigenaardig vind ik dan wel dat ik in het Nieuwsblad lees dat je moet oppassen als je zo een bericht in het midden van de nacht krijgt2.

Soms vind ik wel e-mail berichten, die toch enig belang hebben, ’s morgens bij het opstaan.

En dan lees ik nóg een artikel in de gazet:

Online financieel adviseurs of “finfluencers” beloven dat3 (…)

Nu wil ik het niet over dàt artikel hebben ook niet, maar we moeten toch met zijn allen toegeven dat men erg inventief is bij het geven van een naam aan de verschillende bedrieglijke praktijken.

En voor de durvers:

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/05/oplichting-qr-codes-quishing/
2 Het Nieuwsblad
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/05/online-financieel-adviseurs-of-finfluencers-beweren-dat-je-dankz/

Previous

Drie op een rij

Next

Twee pogingen

12 Comments

 1. Quishing dus. Ik had er niet eerder van gehoord maar ik zal er nu wel alert op zijn. Finfluencer vind ik wel een mooi woord. Bij mij aan de deur komt soms een relifluencer (een Jehovagetuige), een aardige man die altijd een kaartje met een Q-code achterlaat. O wacht….

  • ms

   Ik had het ook nog niet gehoord. Maar ik vind het wel goed om weten, zeker nu je overal met die QR-codes kan betalen en info krijgen. We zullen weer een beetje meer moeten toevoegen aan ons voorzichtig zijn.

   De tijd dat de relifluencers de deur plat liepen is nu -hopelijk- voorbij. Jaren geleden ben ik eens zéér onvriendelijk geweest in de onovertroffen trap. En ik zou het onder dezelfde omstandigheden opnieuw doen.

 2. We moeten waakzaam blijven en alle mails QR codes en weet ik nog veel met argwaan benaderen. Je kan tegenwoordig niets en niemand nog vertrouwen op dat internet.

  • ms

   Eigenlijk was ik nog niet zo erg geneigd om QR-codes te scannen behalve dan op boeken. Vooral als ik een tweedehandsboek wil kopen wil ik graag weten of het loont, of ik niet beter het nieuwe koop.

 3. Ik durf niet… 🙄😏
  We kennen nu alle -ishings, bedankt. Of het daarbij blijft is de vraag maar goed, ik ga nog beter opletten.

 4. marieclaire

  De afbeelding in de header lijkt op Blokken. Blishing dus. We creëren zo een heel nieuwe taal.

 5. Ik heb er iets over gelezen. Weer iets erbij om op te letten… pfff…

 6. elsjeveth

  Angsthaas ben ik.. net genezen van influenza…je weet maar nooit 🙂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén