Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Americano

Die eerste keer – vergeet ik nooit meer. Het was in Oostende, we waren aan een opkikker toe, maar aan de dijk zat alles barstensvol. Maar in één van de zijstraten vonden we een leeg terrasje -inderdaad- met een viertal kleine tafeltjes -ook inderdaad- en een tweetal stoelen per tafeltje. Dat was voor ons.

En ondanks de gekende men-zegt, die stelt dat men bij lege terrassen of lege cafés op niet veel goeds moet rekenen, gingen we zitten. Binnen in de zaak was er wel geroezemoes van klanten en we zagen dat er wel redelijk wat volk binnen was. En zoals een ander gezegde over voorbeelden die trekken, zat het terrasje na onze aankomst ook snel vol.

Ik bekeek de kaart, ik wou geen kopje koffie dat je in één slok naar binnen kan krijgen -mocht je dat al willen- maar een zjat waar je met je neus in kan en de geur opsnuiven en waarvan je ogen gaan tranen van geluk en je haar staat te dansen op je hoofd terwijl je slokje na slokje neemt.

Normaal bestel ik een Cappuccino als we ergens iets gaan drinken in koffietijd en ondanks de puristen, die beweren dat je Cappuccino enkel bij het ontbijt zou mogen drinken1, neem ik die als ik goesting heb, net zoals ik ook vierkant mijn voeten veeg aan de uitleg over ananas op pizza en ik denk dat ieder beter in zijn eigen zjat en talloor zou kunnen kijken dan in de mijne.

Terug naar Oostende dus, waar ik met mijn neus nog in die kaart zat en daar een foto van een zjat koffie zag staan, met de vermelding: “Americano” en ik bestelde.

Even later zat ik met een gelukzalig gevoel met met mijn neus in die zjat, de geur op te snuiven, maar gelukkig zonder tranende ogen, van slok na slok te genieten.Daarna heb ik nog, telkens ik het op de kaart zag staan, een Americano besteld, maar aan de grootte van de kopjes te zien, die dansend op het dienblad stonden, kon ik telkens al merken dat het voor de zoveelste keer noppes was.

Vorige week, na Lucs afspraak, wilden we nog een uitstap doen en stelde Luc voor er in Leuven aan ’t Motel, door ons zo genoemd omdat er een Ibis Hotel bij hoort, een tussenstop te maken om iets te gaan drinken. Eigenlijk formuleerde hij het als: “dan kan je de Starbucks automaten eens uittesten”.

Maar daar vind je, behalve die Ibis, het snelwegwinkeltje en een BurgerKing, ook een échte Starbucks. Ik zette mijn Starbucks zjat op de toog en bestelde een Americano, de -laatste- dubbele chocolade muffin en een foto nemen van de muur. Ik kreeg ze alle drie.

(Lees verder onder de foto)

En even later zat ik blij met Lucs ingeving te genieten van een Americano zoals ik hem graag heb … en mijn haar ook.

Gelukkig zit die Starbucks-zjat –én de beker– altijd bij in de auto. Dan kan ik tenminste later die automaten nog eens gaan uittesten.


____________________
1 Americano-koffie

Previous

Verwaarloosd leven

Next

Brooddozen

16 Comments

 1. Geluk zit een kleine dingen, en zeker in het genot van zo’n heerlijke koffie.

  • ms

   Ik heb mijn koffie graag sterk maar een espresso is me iets té scherp. En ja, een mens kan soms rap content zijn, zoals met een zjat i.p.v. een kopje. 😆

 2. Mooi geschreven.
  Ik wens jou, jullie nog veel Amerikaans koffie plezier.

  Zonnige groet,

  • ms

   Dank je wel.

   Maar eigenlijk is het Vlaams koffieplezier met een koffie van Amerikaanse oorsprong. 😁

 3. Een Americano heb ik nog nooit gedronken. Je maakt me nieuwsgierig.

  • ms

   Ik ben blij dat ik weet dat bij Starbucks lekkere is, want ik dronk er al een paar keer ene in de cafetaria van een museum en dat was gewoon een kopje koffie.

   Maar een goede Americano heeft net dat ietsje meer. Dat is mijn gedacht hé …

 4. Is het een andere smaak of gaat het ook om het formaat? In Amerika krijg je bij Starbucks een emmer koffie als je niet oppast. Het is heel raar wanneer je daar iemand op straat met een juk en twee emmers ziet lopen – dan heeft-ie ook een koffie voor zijn lief meegebracht. 🙂

  • ms

   Mijn lief drinkt geen koffie, dat scheelt. Hij neemt meestal iets fris.

   Americano smaakt wel anders. En ja, omwille van zijn samenstelling moet hij toch iets of wat groter uitvallen dan een kopje.

   Ik zou hem niet alle dagen drinken omdat ik er dan zou aan wennen en dan moet ik weer op zoek naar een specialleke.

 5. elsjeveth

  Een Americano, ik dronk deze heel lang geleden (te lang) voor de eerste keer in Spanje. Het was een genot, alles 🙂 begon te tintelen. Zo smakelijk heb ik hem sindsdien niet meer gedronken. Wel varianten die zeker niet slecht waren, maar daar op terras in Gerona, ja die heeft mijn koffiehart gestolen

  • ms

   Wel zie, ik ben toch niet de enige die het zo ervaar.

   In Spanje dronk ik hem niet, daar dronken wij iets anders, iets Spaans, op aanraden van een Zuid-Amerikaanse vriend, die erdoor begeesterd was. En ja, het was lekker, maar het was maar een vingerhoedje groot naar mijn maatstaven dan toch).

   • elsjeveth

    Waarschijnlijk een cortado of café solo. Ook de moeite maar te klein ☕️

    • ms

     Cortado. Juist. Je keek ernaar en ’t was weg. Maar ik dronk wel café solo ook, maar hoe die was weet ik niet meer. Ik ben al jaren niet meer naar Spanje gegaan.

 6. Is een ‘Americano’ niet veel te waterachtig?

  • ms

   Als die goed gemaakt is, niet.

   Maar eigenlijk zit er in elke tas koffie wel meer water da koffie hé. 🤔

 7. Ik ben geen koffiedrinker, dus kan er geen aanvullend commentaar aan geven. Wel bezocht ik ooit Starbucks in Aken. Was er heel druk, rommelig en de toiletten aardig vies. Of ik daar mijn koffie ooit zou drinken???

  • ms

   Voor zover ik me herinner ben ik nog nooit in een Starbucks met eigen toiletten geweest. In de stations zijn er aparte voorzieningen en langs de autosnelwegen ook.

   En waar ik in Aken een koffie ging drinken (géén Starbucks) ben ik niet naar de toiletten geweest.

   Eigenlijk houd ik niet zo van de combinatie van die twee.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén