Iedereen om de pil

Maandagavond schrok Luc op, bij het bekijken van het VRT-nieuws. Daar vermeldden ze dat we gisteren gratis jodiumtabletten konden halen bij de apotheker. En wij moesten niet naar Landen. Gelukkig stond er in de internetversie wel vanaf morgen.

Al lees ik meestal geen lange medische artikels, dit van de VRT website dus wel. Want zie je, ik had vragen gehad bij de oorspronkelijke afstand van 20km, ik had vragen gehad bij die risicogroepen en daar kreeg ik ineens een antwoord op.

Bovendien neemt het risico op bijwerkingen toe met de leeftijd.

Werkelijk? Daar heb ik het dan al minder op begrepen.

En toen bleek dat het niet enkel radioactief jodium was dat zou vrijkomen maar ook cesium -137.

Het is veel moeilijker om zich daartegen te beschermen, en het nadeel van cesium-137 is dat het vrij lang radioactief blijft. De zogenoemde halfwaardetijd van cesium-137 is 30 jaar, wat wil zeggen dat na 30 jaar nog maar de helft ervan vervallen is, niet langer radioactief is. Als cesium-137 dus in een radioactieve wolk is opgestegen, en door de regen ergens neerslaat, blijft het nog lang radioactief in de grond.

Ik vroeg en vraag me dus al af of het wel nut zou hebben om die pillen te gaan halen. We zijn in elk geval gisteren niet in onze auto gesprongen om naar Landen te rijden.

We zullen ze wel eens meebrengen als we er nog eens passeren. Ze gaan sowieso terechtkomen in de huisapotheek, waar ook paracetamol en neusdruppels inzaten die al over tijd waren en die we ook, tijdens ons volgend bezoek aan Nederland, opnieuw gaan aanvullen ‘voor het geval dat’.

21 gedachten over “Iedereen om de pil

 1. Ik heb het gevoel dat dit PLACEBO is. Vroeger zeiden ze dat je onder de trap of onder een tafel moet gaan zitten bij een mogelijke kernramp. Ik ben helemaal niet zelf-destructief maar ik denk dat je na een grote kernramp beter naar de wolk toe kunt lopen …

  • Een zoethoudertje, jawel.

   Vroeger zegden ze dat dan toch iedereen doodging.

   Als industriële sneeuw uit Duitsland hier geraakt, zouden wij ineens op 39km van Tihange veilig zijn.

 2. Neemt het risico op bijwerkingen van die pil toe met de leeftijd of heeft de blootstelling in geval van radioactiviteit ergere gevolgen naarmate je ouder wordt?

  • Wij gaan ze wel halen, ze kunnen even goed hier liggen als bij de apotheker. Zoveel plaats zullen ze nu ook niet innemen.

   Bovendien weet je maar nooit dat er iets gebeurt als Amke en Ella hier zijn. En ik denk niet dat die altijd die pillen op zak zullen hebben.

 3. Men moet er alles aan doen om een kernramp te voorkomen. Wat zeg ik, we kunnen ons dat gewoon niet permitteren, want we gaan er gewoon aan bij een grote kernramp. Het achteraf bestrijden met een pilletje werkt als een mug op een olifant. Wat een lachertje.

Wat denkte daarvan?