Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het komt niet veel voor maar ’t zit op onze zolder

Na het vinden van de eerste dode wespen en het daaropvolgend ontdekken van een ganse goegemeente wespennesten zowel in aanbouw als reeds afgestorven, was het verhaal nog niet gedaan. Beter gezegd, het is nog niet gedaan.

Sedert het voorjaar van 2008 vinden Slow en mske bij elk bezoek op zolder een massa kadavers, een half vuilblikske vol moet je rekenen. Kadavers van wespen en van vliegen. Waarop mske zich de vraag stelt wat er daarboven op zolder zit dat de wespen vernietigt. Het onbegrijpelijke is dat er hier beneden in de zomer buiten eens sporadisch een enervante vlieg geen vliegen noch wespen te merken zijn.

Vorige zondag zat mske naast haar stoveke te breien toen ze in haar ooghoek wat voorbij zag vliegen. Al is vliegen heel slecht gekozen, het leek eerder op een vlucht waarvan de piloot een stuk in zijn erwten had. Dus keek mske en zag het beest landen net voor de schommelstoel. Neen, daar zat mske niet in, breien bij de stoof is al bobonnekesachtig genoeg dat ze nog niet in die schommelstoel zou gaan zitten.

Het was een groot beest, meer dan 2cm lang. mske informeerde bij Slow, als volgt: “Slow, een beest, meer dan 2cm lang, lijkt op een wesp maar dan in grijs/wit in plaats van gekleurd, wat is het?” Nu is het wel zo dat alle dode en stervende wespen, die mske daarboven op de zolder al ontmoet heeft, grijs/wit zijn net alsof dat hun dodenkleur is.

Aangezien Slow ook het antwoord niet wist ging mske maar eens op zoek op google want ze dacht dat ze met een koningin te maken had. Neen, maar! Geen koningin maar een hoornaar. Het grootste soort wesp van Europa en met een bijnaam om er schrik van te krijgen. Ze wordt blijkbaar ook moordenaarswesp genoemd.

Allemaal goed en wel en nuttig om weten maar wat komt zo een beest in ’s hemelsnaam in onze woonplaats doen en dat op een rustige zondagavond? Na efkes bepeinzen bedacht mske dat ze toch maar net de kerstboom had gezet. Daarvoor had ze het kerstgerief afgehaald. En waar staat dat kerstgerief gedurende de elf maanden dat het geen kerstperiode is? Juist ja, op de zolder.

Zijn die moordenaarswespen nu de oorzaak van al die kadavers daarboven? Zo ja, waarom komt die ene dan blijkbaar groggy in onze woonplaats sterven? Of zit er toch wat daarboven dat alle vliegende species die zich daar wagen ombrengt? Maar wat? En waarom willen al die wespen toch op die zolder zijn, wetend dat hun lot daar bezegeld is.

Dus wie het weet mag het zeggen. Wat trekt die wespen aan en wat doodt ze?

Previous

Wachtebroer gaat trouwen

Next

Stratons en pisomuurs

1 Comment

  1. Ondoorgrondelijk zijn die beestjes.Wellicht vonden ze het een veilig stekkiebij jullie op de zolder.Wij hebben ook een paar jaar wespen gehad op de zolder en af en toe lagen er enkele dood in onze slaapkamer. Maar het gekke is dat ze elk voorjaar weer springleved waren.Ze deden hun winerslaap op de zolder.Elk jaar werden die beestjes agressiever tot we hun stekkie vonden onder de pannen van een dakkapel.De brandweer is ze komen uitroken.Maar zo’n groot exemplaar zat er niet tussen,gelukkig maar.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén