Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Laat de zon in je hart

Ge moet niet hamsteren, er is voorraad genoeg”.

Goed, wij begrepen dat, wij hamsterden niet. Maar waarom geraakt die “voorraad genoeg” dan niet tot bij ons?

We hadden geen diepvriezer, dat hadden wij niet nodig vonden we, tot we net vóór de griepepidemie beslisten om toch maar een kleine te kopen. We moesten eens ziek worden. Dan hadden we toch voor meer dan een week voorraad in huis. Of we konden al eens ijsjes meebrengen. Of ja … weet ik veel.

Om drukte in de Colruyt te vermijden activeerden wij Collect & Go en plaatsten een bestelling, vorige maandag af te halen. Niet dat wij op die manier gaan hamsteren, neen.

De Collect & Go liet ons op zaterdag al weten dat ze het niet haalden. Ze konden die bestelling voor maandag niet garanderen, maar ik kon natuurlijk wel in de winkel binnen gaan … Ik legde maar eens uit van een longcapaciteit van 80% én van een verhoogd risico op bronchitis. Ze begreep het. Maar ik moest dan wel de bestelling opnieuw doen en de data in het oog houden.

“Die hamsteraars hadden gelijk” flapte ik er uit “het zijn idioten maar ze hadden gelijk”. Over dat gelijk gaf ze me gelijk, over dat van die idioten zweeg ze. Ze mag ook de klanten niet afvallen natuurlijk.

Ik vulde mijn bestellijst opnieuw in en keek de openstaande data na. De enige mogelijkheid was komende vrijdag maar dan wel in Tienen. Ik bestelde.

Dan blijkt dat ik geen vlees kan krijgen. Mogelijk zijn ook nog andere dingen niet beschikbaar. Wat? Dat lijkt wachten op Sinterklaas. Als het de spaghetti is, tot daar aan toe. Als het de aardappelen zijn is dat iets minder tot daar aan toe. Als het de wasverzachter is, maak ik er wel zelf, ik vond enkele manieren op internet.

Gisteren contact met Zoneke. Die zit echt zonder wc-papier. Niet te vinden. En die woont niet echt in het zogenaamd achtergelegen Landen. Wij hadden bij de aanvang van de hamstering nog één pak gekocht. Ik vond dat toen kunnen … met nog twee rollen in huis. Ze keken toen net of we inhalig waren.

Wat mij dan stoort is het feit dat ik in 1975 getrouwd ben en altijd -en zo goed als enkel- bij Colruyt mijn aankopen deed. Trouw wordt inderdaad beloond, ouwe seut. En dat terwijl dit blog vol staat met lofbetuigingen voor -inderdaad- de Colruyt.

En inderdaad, ik ben niet het begin en niet het einde van het universum. En het is voor die mensen ook niet makkelijk, dat besef ik ook wel. Maar dan hadden ze ons óók moeten laten hamsteren. Neen, ze stuurden berichten de wereld in waarbij een logisch denkend mens weet dat het waar is, maar ondertussen staan de brave echt weer voor idioot en worden genegeerd en nog scheef bekeken mocht je al eens een opmerking maken. Het zijn zij weer die de moeilijke zijn.

Ik zocht een alternatief voor dat vlees. We kunnen ons menu zo samenstellen dat we maar elke twee dagen een stukje vlees eten, we eten het toch al erg weinig, maar toen gingen ze het over complete lockdown hebben. Ik vond een alternatief, bestelde en ga dat vandaag halen.

Wat vrijdag brengt, zien we wel.

Maar er is toch een sprankje hoop in de sombere tijden. Luc moet, omwille van dat verhoogde bronchitis-risico Broncho-Vaxom nemen, als volgt: de eerste tien dagen van de maand gedurende drie maand, drie maand niet, de eerste tien dagen van de volgende drie maanden, drie maand niet, enz …

Hij had een voorschrift nodig voor 1 april. Hij belde de dokterspraktijk. Ze gaan het opsturen. Hij wou hen nog een briefomslag met postzegel bezorgen, maar dat hoefde niet.

“Niets aan” zou je zeggen, maar dat is het niet. Het was echt zulk een lichtpunt in deze periode van “trek uwe plan” dat wij beiden ontroerd waren door zulk een kleine geste.

Previous

De gevulde amandelkoeken

Next

… en ook op je hoofd

18 Comments

 1. Het is moeilijk. Wij hamsteren niet en gaan om de twee-drie dagen naar Jumbo om de boodschappen. De voorraad wordt hier nog dagelijks aangeleverd. Het hamsteren is aan het ophouden.

  • ms

   Hier dus niet. Hier vind je niets, de Collect & Go kan het niet bolwerken.

   Ik moet niet panikeren of me laten vangen door het zicht van lege rekken, we hebben zeker voldoende tot 5 april, maar ik beklaag me enkele dingen: dat ik geen extra diepvriesgroente kocht en niet méér conserven staan heb.

   Het gaat niet stoppen tegen 5 april, ik denk eerder dat we tegen dan naar de piek toe gaan.

   Wat mis ik het meest? Verse groenten en het fruit. Vandaag eten we de twee laatste appelsienen op. Ik denk wel dat die in de winkelrekken zullen liggen, maar ik wil niet tussen dat gedrum. Ik ben niet bang, maar zo verduveld ongerust met die bronchitis altijd.

   Dat ik geen reservefles wasverzachter in huis heb is dom maar niet onoverkomelijk, het is niet levensnoodzakelijk.

   Nu eerst zien hoe het straks met dat vlees afloopt.

   • Jolie

    Hier had Hoogvliet van de week bijna geen vlees… Onbegrijpelijk: de slagers klaagden in een Nieuwsprogramma dat ze vlees in de diepvries moesten leggen (zal wel voor Restaurants bestemd geweest zijn.)

    Eerlijk gezegd had ik vroeg in Februari al wat extra rijst en blikken gehaald, elke keer een paar extra.
    Zo kon ik afgelopen week thuisblijven terwijl anderen in de supermarkt stonden te vechten ;-}
    Terecht dat je binnen / thuis wilt blijven vanwege de bronchitis!

    • ms

     Wij moesten dus ook niet echt naar de supermarkt, maar ik wou vermijden dat we daar tegen het piekmoment problemen gingen krijgen.

     Dat is nu opgelost.

   • Ik vrees het ook… ☹️

    • ms

     Ik kan ook rekenen: Wuhan 3 maanden, Italië zou nu (als we de berichtgeving mogen geloven) op de piek passeren en dat begon ergens tijdens de krokusvakantie. Vóór half mei moeten we niet aan beterschap denken.

     En dan is het niet volledig bedwongen maar oekert het nog ergens verder tot de omstandigheden weer veranderen en het weer om zich heen zal grijpen.

     Zolang er geen vaccin beschikbaar is kan het elk moment opnieuw uitbreken. Maar nu zijn we gewaarschuwd én (hopelijk) voorzichtiger.

 2. Dat is lief, van de huisartsenpraktijk.
  Ik kan me de (in mijn ogen) reusachtige Belgische Supermarkten bijna niet met te weinig voorraad voorstellen; op vakantie waan ik me altijd in een soort supermarkt-walhalla (soms ook -hel: welk merk moet je in vredesnaam kiezen ;)) , waar je moe-gelopen uit thuis komt. Dat zelfs die moeite hebben met leveren… wat een crisis.. Ik hoop dat jullie alles veilig toch nog thuisbezorgd krijgen.

  • ms

   Het lijkt een beetje algemeen over de Collect & Go te gaan. Ik kan er ergens inkomen. Maar dan lezen dat 65+ het winkelen als een lockdown feestje zien? Terwijl we enkel proberen om tussen de mensen weg te blijven?

   Binnen in de winkel is waarschijnlijk geen probleem, maar dat is voor mij geen optie.

   • Jolie

    Binnen in de winkel zag ik eergisteren ook nog problemen, geen Havermout, bijna geen vlees, sommige verse groenten (wortelen?!) helemaal uitverkocht…
    Als je wèl gegaan was, had je misschien ook voor lege schappen gestaan ;-} EN gevaar gelopen, gezien de bronchitis ;-}

    En de website van Albert Heijn had ook problemen, de (vaste wekelijkse “houdbaar”-) bestelling ging bij ons ook niet goed. Vandaar dat ik nog even naar de Hoogvliet ging ;-}

    Bij Zeeman was een hoogbejaarde dame, die inderdaad zei dat “Even naar Zeeman gaan voor haar nu een uitje was, omdat zonder bezoek binnen zitten zo stil was…” De Hoofd-cassière reageerde héél bot, die zei: “Als u nog langer wil leven, zou ik maar thuisblijven mevrouw.”

    Dat had best anders gekund, dacht ik. Maar ja, vriendelijkheid… ;-} (Daarvoor moet je hier naar Wibra, niet naar Zeeman ;-})

 3. Ik hoef hier maar de straat over te steken om in de Lidl te geraken. Dat doe ik enkele keren in de week. Verder niets hamsteren. Da’s voor niets en niemand nodig.

 4. Ja, dat hamstergedrag is ongelooflijk. Arme mens, denk ik dan. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

  • ms

   Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Waarom hebben die supermarkten van in het begin niet ingegrepen en een maximum aantal bepaald zodat ze meer klanten konden voorzien?

   Dan zou je natuurlijk het supermarkttoerisme gekregen hebben: mensen die rond gaan rijden om overal te gaan kopen.

   En binnen een paar maand alles weg moeten gooien omdat het over tijd is.

 5. Wat een gedoe, nog een geluk dat de huisarts meewerkt.
  Bij AH is het ook lang wachten op boodschappen, ik heb het deze keer maar uitgesteld.
  Hamsteren deed ik niet op een zak aardappelen na. Die groeien nu de kelder in. 🙁
  Ik ben het ook niet van plan, een loopje naar de winkel is wel zo prettig met dit mooie weer.

  • ms

   Aardappelen neen hoor. Die schieten hier ook uit. Die hebben we nog voor enkele maaltijden en daarna zien we wel weer.

   Wij kunnen niet op een loopje naar de winkel. Bij ons in het dorp is er “niets”.

 6. elsje

  Mijn zoon werkzaam bij de Jumbo heeft mij ook verzekerd niet ongerust te zijn. Er is zoveel voorraad. Alleen de bevoorrading is niet altijd zonder problemen. Chris doet 1x per dag kleine boodschappen. Hier in de gelukkige omstandigheid het brugje over te steken en voila, daar zijn de Lidl en de Jumbo.
  Courage allemaal. Blijf gezond en lief voor elkaar dat is nu prio 1

  • ms

   Ach, de bevoorrading … de graaiers zijn er al mee weg nog voor de medewerkers kunnen uitpakken. Mij niet gezien.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén