Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wangedrag …
Schering en inslag

In de voetgangerstunnel1 in Antwerpen, die officieel Sint-Annatunnel2 blijkt te heten, zouden de oorspronkelijke muurschilderingen terug komen. Zo las ik bij VRT NWS3 op 17 januari, al had ik er geen weet van dat er ooit muurschilderingen in de tunnel te zien waren geweest.

(Lees verder onder de foto)

Ik zette het artikel in concept zodat we die, ten gepaste tijde, eens zouden kunnen bekijken en ik er iets over zou kunnen schrijven.

Dat concept kan nu al gebruikt worden want het zal nog wat duren eer we het over de muurschilderingen zélf kunnen hebben. De werken werden stilgelegd.

Door het wangedrag van enkele gebruikers zijn de schilderwerken in de voetgangerstunnel stopgezet. “Sommige mensen verzetten de dranghekken en beledigden de arbeiders”, zegt Stefanie Nagels van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De werken worden eind deze maand hervat. De tunnel wordt dan volledig afgesloten4.

Nu zijn ze content hé … de wangedragers!

Het hoeft ons niet te verbazen als je leest dat ouders zelfs in hun Q gebeten zijn als een winkeluitbater hen aanspreekt over het gedrag van hun kinderen …

____________________
1 Visit Antwerpen
2 Wikipedia
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/17/oorspronkelijke-muurschilderingen-terug-in-antwerpse-voetgangers/
4 Het Nieuwsblad
5 Het Nieuwsblad
____________________

Previous

Het vingerafdrukprobleem

Next

In tijd van hoge nood

19 Comments

 1. De liften waren wel in gebruik, hoorde ik afgelopen weekend van een familielid, alleen was dat (misschien) niet goed aangegeven. Hoe dan ook, de Antwerpenaren hebben de complete afsluiting van de tunnel dan aan zichzelf te wijten. Ik wist niet dat er ooit schilderingen waren in de tunnel! Mooi dat ze terugkomen. Die tunnel is en blijft een fantastisch monument. Alleen al het gerammel van die houten roltrappen. Prachtig.

  • ms

   Alles zal nog wel werken tot het eind van de maand. Het duurt alleen een maand langer vooraleer die muurschilderingen te zien zullen zijn.

   Ik had er dus ook geen weet van. Gelukkig waren er nog mensen die het wel nog wisten.

   En dan vraag ik me af hoeveel ze nu aan het verbrodden zijn waar ze later spijt gaan van krijgen.

 2. Triest vind ik dat. Zij moeten aangepast gestraft worden. Laat hen maar die werkzaamheden uitvoeren onder streng toezicht. Met zulke gasten mag men niet te slap omgaan.

 3. Heel erg zo’n wangedrag. Geef ze maar een werkstraf en laat ze meewerken. Ze zullen vlug een toontje lager zingen.

  • ms

   Ik vind dat echt triestig om merken hoe bepaalde sujetten de indruk wekken dat onze maatschappij geen normale omgangsvormen meer kent, laat staan een minimum aan beleefdheid en vriendelijkheid helemaal daar gelaten.

   Meewerken aan een kunstwerk? Dat zie ik ook niet zitten. Hopelijk blijven de muurschilderingen gespaard van andere vormen van kunstwerk. 😲

 4. Om razend van te worden.
  Voor ouders die hun kinderen niet (willen) kennen geldt hetzelfde.😣
  Er valt niets tegen te doen, dat maakt het nog erger.

  • ms

   Als je er iets van zou zeggen … wat ik niet zou doen, want als ze het zelf niet zien, zullen ze het sowieso niet willen zien.

 5. elsjeveth

  Wat een vreemde mensen leven er toch op onze planeet. Welk voordeel en of lol haal je uit zulk gedrag. Muurschilderingen in de tunnel heb ik nooit eerder gezien, wist van het bestaan niet af. Maar ja ik leef dan ook nog niet zo lang als de tunnel oud is.

  • ms

   Maar mogelijk wel al toen de schilderingen verdwenen, maar op dat ogenblik zal het ons echt wel niet veel gezegd hebben.

 6. Jammer dat het zo gaat en dat onopgevoede ellendelingen alles voor de gewone mensen verpesten. Zouden camera’s misschien helpen of zijn die te duur?

  • ms

   In die winkel hingen camera’s. Dat verhaal krijgt nog een staartje.

   Maar in die tunnel? Tijdens de werken wordt de tunnel nu sowieso afgesloten. Daarna?

 7. Ik wist helemaal niet dat die fresco’s terugkwamen. Ze zijn ook al zeker dertig jaar weg.

  • ms

   Ik zou het echt niet weten. Zo vaak kwam ik in Antwerpen niet. En als je het over die tunnel had, was er ook nooit iemand die zei: “Jammer van die muurschilderingen”.

   Wel mooi dat er iemand zo hard heeft doorgewerkt om ze er terug te krijgen.

   • Mijn man heeft ze nog geweten. Die reed er tussen 1975 en 2017 bijna dagelijks met de fiets door naar zijn werk.

    • ms

     Wel ja, de mensen die regelmatig gebruik maakten van die tunnel.

     Ik ben benieuwd om ze te zien.

     • Je vindt er nog wel foto’s van, maar die zijn echt van in de beginperiode (jaren ’30-’40??). Zo mooi zagen ze er in 1975 niet meer uit. Daarom ook dat ze weggezandstraald zijn destijds, vermoed ik.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén