Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De tuinkamer op Charnley

Telkens we in Sunparks vanuit de lift zicht hebben op de bovenverdieping van de ontbijtzaal denk ik aan de tuinkamer op Charnley.

(Lees verder onder de foto)

De tuinkamer op Charnley bestaat niet echt. Ze speelt een bijzondere rol in een verhaal van Agatha Christie.

Het verhaal handelt over een schilderij, dat dus ook niet bestaat, en dat: “De dode harlekijn” heet. Die dode harlekijn op het schilderij ligt dus in de tuinkamer op Charnley.

Waarom ik telkens die link leg zou ik niet echt weten, maar ik veronderstel dat het een samenspel van meerdere elementen is: de planten in de achtergrond, de ramen aan de voorzijde en het dambordmotief op de vloer.

Het betreft één van die kortverhalen waarin Mr. Harley Quin1 een rol speelt aan de zijde van de oudere Mr. Satterthwaite.

Dank zij bepaalde voorzetten van Mr. Quin doorziet Mr. Satterthwaite gebeurtenissen die in het verleden met mysterie omhangen waren en kan alzo oude zaken tot klaarheid brengen.

Of die link met die ontbijtzaal ook een hint is van de mysterieuze Mr. Quin zou ik niet weten, maar hij is echt wel vasthoudend.

____________________
1 De Geheimzinnige Mr. QuinPrevious

Een instinker

Next

Waarom ik “Neen” zei

16 Comments

 1. peter grey

  Dat is altijd interessant, hoe associaties werken. Ik heb dat bij onder meer een bepaalde kleur paars, maar ik weet niet meer waarmee ik dat associeer. Ik ken het personage Harley Quin niet, maar ik las eerst Harlequin, en misschien was dat ook wel de bedoeling van Christie. 🙂

  • ms

   En die eerdere associaties waren dan ook nog vluchtig. Eens uit die lift vergat ik dat telkens. Nu heb ik er een nota voor een concept van gemaakt.

   Ik denk wel dat het de bedoeling van Agatha was dat je Harlekijn kende, de verwijzingen in acht genomen, maar waarschijnlijk ging ze ervan uit dat je, als je het niet kende, het wel zou opzoeken.

 2. Wellicht komt er op dit blog ook een vervolg verhaal?

 3. Altijd leuk dergelijke associaties. Zo blijven we bezig met fantaseren.

 4. elsjeveth

  Associaties zo heerlijk om te blijven fantaseren zoals Suskeblogt schrijft. Die personage van Agatha Christie kende ik niet, thanks voor de link mijn Agatha kennis weer bijgewerkt

 5. Je weet niet altijd waarom je associeert, je kan er zelfs iets van maken of het komt plotseling bij je op. Dar gebeurt wel eens.
  Het verhaal ken ik niet, de naam een grap van Christie? 😉

  • ms

   Wel Mr. Quin is een hoofdpersonage in kortverhalen die gebundeld zijn in een boek “De mysterieuze Mr. Quin”. Er staan er ook nog een paar bij andere kortverhalen bijgefoefeld.

   Hij treedt op voor de geliefden maar het zijn geen liefdesverhalen. Hij is geen geest maar hij komt en gaat en niemand weet hoe.

 6. Ik begrijp het volkomen. Ik ben ook een vrouw die snel en veel associeert. Het is sterker dan mezelf.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén