Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zelf scannen is eenvoudiger

We waren al meer bij Ikea en we waren al een paar keer bij Action, het vaakst waren we bij Decathlon. We waren wel al bij andere winkels ook. Maar bij de drie voornoemde hebben ze een zelfscan en wij, wij gebruiken die.

Soms staat er dan iemand mee over mijn schouders te kijken, als vrezen ze dat ouder wordende vrouwen zo een zelfscan niet aankunnen. Soms doen ze dat niet maar vragen ze: “Gaat het?” Soms vragen ze niks maar zitten ze er gewoon met hun handen tussen.

Op een keer, niet zo heel lang geleden, kwam er een melding op één van die zelfscans. Die melding zei dat we moesten wachten, dat we waren geselecteerd voor een controle en dat er iemand van het personeel aan kwam.

Ik begreep dat. Want ik denk nu niet dat iedereen even eerlijk is en en dat zo’n zelfscan toch wel verleidelijk kan zijn.

Laatst las ik dat er bij Jumbo meer gestolen wordt dan dat er winst1 gemaakt wordt. Ze wijten het grotendeels aan de zelfscans.

Vervolgens las ik dat het een sport is om zoveel mogelijk te pikken2.

En zoals goeie media betaamt gaan ze dat nog wat verder uitmelken en maken ze een profiel van de winkeldief3 in ons land: een man van ± 46 en die komt op dinsdag na 15 uur boodschappen doen.

Nu moet ik zeggen dat ik nog nooit heb meegemaakt of gezien dat iemand anders op een controle moet wachten. Wij maakten het ondertussen wel al meer mee.

Mijn vraag is nu op welke basis die machines beslissen dat ze een klant moeten controleren? Of wordt het door de persoon die toezicht houdt ingevoerd? Want als het over kleine bedragen gaat … daarvoor zijn die zelfscans er toch in de eerste plaats gekomen?

De laatste keer -grappig hoor- in een winkel waar we niet vaak komen, zei de medewerker dat we met zo weinig artikelen beter de zelfscan konden nemen. Daarmee bedoelde hij dan niet die waar we bij stonden maar wel dat we eigenlijk moesten aanschuiven aan een kassa waar een handscan lag, zelf inscannen en betalen. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat hij er bij vermeldde: “Als er niet te veel volk is”.

Wij moeten er echt wel verdacht uit zien. Ik denk dat die van de media hun profiel moeten herzien3.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/04/supermarkt-jumbo-over-winkeldiefstallen-meer-diefstal-dan-we-
2 Het Laatste Nieuws
3 Het Nieuwsblad

Previous

Uitwaaien in het veld

Next

Gezocht: 6.500 Vlamingen

19 Comments

 1. Zelfscannen is iets dat waarschijnlijk helemaal zo moeilijk niet is maar waar ik mezelf nooit toe heb kunnen zetten het te leren. Toen het een keer ‘moest’, in een bouwmarkt, stonden drie kassamedewerkers en zes overige klanten me hartstochtelijk aan te moedigen. Misschien ontkomen we er niet aan, zoals we niet ontkomen zijn aan zelf benzine tanken (wie van onze leeftijd herinnert zich niet de pompbediende die de hendel in de opening stak en terwijl de benzine vloeide intussen de muggen van de voorruit waste? En waar zijn die muggen eigenlijk gebleven?), bankieren en dropjes scheppen bij Jamin (of kon dat vroeger ook al?) Maar ik denk dat als de kosten van diefstal niet opwegen tegen de besparing op kassapersoneel die strijd nog niet gestreden is.

  • ms

   Waar er zelfscans zijn maken wij er graag gebruik van, alleen krijg ik de kans haast nooit.

   Bij Ikea en Decathlon staat iemand die de zaken in het oog houdt.

   Daar heb ik niks op tegen, maar als ik er aan begin krijg ik steevast de vraag of het me lukt, als ze er al zelf niet met hun handen tussen zitten, zoals verteld.

   Misschien vervelen ze zich gewoon, dat kan ook. Sommige mensen vinden dat ik dat zo niet moet nemen, dat ze gewoon behulpzaam zijn. Ik vind het betuttelend.

   Maar bij die van Action en die andere supermarkt doe je het echt helemaal alleen -wonder boven wonder, daar lukt het me ook- maar wordt je soms gestopt op het ogenblik dat je op “afrekenen” klikt. Dan krijg je die melding en kan je niet betalen tot ze gecontroleerd hebben of je wel alles gescand hebt.

 2. Ik maak heel veel gebruik van de zelfscan kassa. Alleen niet meer als ik naar Albert Heijn ga. Daar word ik telkens weer gecontroleerd. Het is me gewoon beu, weer alles uit de tas moeten halen. Kortom het duurt dan ook veel langer en de meisjes die je controleren zijn niet eens vriendelijk. Ik voel mij op voorhand veroordeeld. Misschien klinkt dat overdreven, maar ik vind het gewoon niet leuk meer en ik vertel het aan heel de wereld dat je niet naar zelfscan kassa bij Albert Heijn Terneuzen moet! Voilà.

  • ms

   Als ze er zijn maken wij er ook gebruik van.

   Maar zo een vaart loopt die controle bij ons niet. Bij de Action en die andere supermarkt scan je je spullen en dan kan je niet betalen maar krijg je een melding dat je moet wachten. En dan komt er iemand kijken of je wel alles gescand hebt en drukt op een OK-knop of zo en dan kan je betalen.

   Moest ik moeten uitladen, mochten ze inderdaad het boelke houden.

  • Ik word ook heel vaak gecontroleerd bij AH, zowel in Putte als in Hoogerheide. De meisjes (of jongens) zijn wel vriendelijk, helpen terug inladen en verontschuldigen zich zelfs, terwijl ze toch maar gewoon hun werk doen.

   • ms

    Vriendelijkheid is iets persoonlijks, al heb ik wel gemerkt dat in bepaalde vestigingen de mensen vriendelijker zijn of norser. De werkomstandigheden?

 3. Overal waar het kan maak ik gebruik van de zelfscan kassa. Ook bij Delhaize, Jumbo, Albert Heijn. Bij Albert Heijn word ik heel vaak gecontroleerd. Vervelend, zeker als je veel bij hebt want hoe meer je bij hebt hoe meer artikelen ze moeten controleren (en ja, je boodschappenmand wordt dan door elkaar gehaald). Niks om kwaad over te zijn. Je weet dat, en als je niet akkoord bent neem je de gewone kassa.

  • ms

   Moest ik veel hebben zoals een volle boodschappentas, zou ik sowieso gewoon aanschuiven. Het zou me anders te veel gedoe zijn aan die zelfscans. Maar Action en die andere zijn niet bepaald winkels waar ik veel koop.

   • Bij Delhaize mag je alleen met een mandje door de selfscan. Ik heb gelukkig nooit veel want ik doe elke dag boodschappen.
    Bij AH en Jumbo kan je werken met een handscanner. Moet je aan de selfscan kassa alleen nog betalen.

 4. Ik schuif gewoon aan bij de kassa. Dat zelf scannen doe ik niet. Ze controleren je meestal toch. En als je iets vergeten bent te scannen bekijken ze je als de grootste misdadiger ooit. Niets voor mij dus.

  • ms

   Met die snelkassa ben je wel sneller buiten en die rijen aan een kassa zijn me veel te druk. Dus neem ik betutteling maar voor lief. De vraag is alleen: “Waarom?”

   En bij die controles bij Action vraag ik me gewoon af of die automatisch gaan of dat iemand beslist: “Die gaan we controleren”.

 5. De laatste tijd scan ik niet meer zelf. Nu er zoveel gestolen wordt zijn er meer controles en zou ik er natúúrlijk uitgepikt worden, god weet hoe onbetrouwbaar ik er uitzie.

  • ms

   Zolang ze me daar niet nodeloos aan die scan laten wachten, verkies ik nog altijd de zelfscan boven die rij aan de kassa.

   En hier bij ons zijn er nog geen winkels met dat systeem, voor zover ik weet. In Sint-Truiden en in Tienen wel. En bij beide kreeg ik al controle. Maar dus wel ààn de kassa, niet bij de uitgang.

   • Heb ik nog niet gezien.
    De rijen aan de kassa’s zijn niet lang meer. Niet alleen door de zelfscan, ook doordat de plaatselijke supermarkten alle dagen open zijn van acht tot 21 uur, zondags tot 20 uur. Het winkelpubliek is redelijk verspreid.

    • ms

     Er is een Lidl die ik mijd, zonder zelfscan, twee kassa’s open en rijen tot halfweg de winkel. Echt hel. Die van Landen is een vlotte maar jammer genoeg een kleine, zonder bakkerij.

     In de zomer kan je bij die andere geen ijs meenemen. Dat is gesmolten voor je die kassa voorbij raakt.

     Zonder overdrijven.

 6. elsjeveth

  Ik maak bij voorkeur gebruik van de zelfscan. Regelmatig wordt ik gecontroleerd. Bij de Action komt dat het meeste voor. Waarschijnlijk pas ik ook in een bepaald profiel (gezellige babbelkous van eind de zestig).
  Alle gekheid op een stokje, mijn jongste zoon is filiaalmanager van een Plus supermarkt. Daar hebben ze onlangs een dame (respectabele klant uit het dorp) in de gaten gehouden en bleek dat ze in 1 maand voor 1200 euro had gestolen…
  Ik bedoel maar.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén