Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De boekenkamer

Moe was ik het en grondig beu ook al. Er moest iets gebeuren. En ik zou dat varkentje wel eens gaan wassen.

Met vernieuwde energie toog ik naar de boekenkamer, bekeek de boeken en attributen op het ijzeren rek en de stapel dozen tegen de wanden. Pure chaos vond ik het. Wie kon dààr nog aan uit.

Er was de doos waar “kookboeken” op stond, dat was nog zo een hoge logge bananendoos en die moest weg, zo snel mogelijk want die verstoorde zelfs de orde in de wanorde.

Er waren de dozen waar “oorlogsboeken”, “Young Adults” en “anderstalige romans” op stond en die dozen met een naam stapelde ik netjes op een hoge toren.

Maar die andere boeken, die in anonieme dozen zaten … daar haal ik er af en toe een paar uit om mee te nemen, maar het is nogal willekeurig. En ik wou orde op zaken.

Ik nam het boekenrekje (vezelplaat met grenenfineer) dat op de gastenkamer stond, waar ooit puzzels en spellekesdozen van de kleindochters op hadden gestaan en ging aan de slag. Veel van die boekendozen waren meer leeg dan gevuld en na drie lege dozen was dat rek nog niet half gevuld.

“Ik wou dat ik nog zo een rek had” verzuchtte ik, als ik het aantal nog te controleren dozen bekeek.

Was dat ook weer een kleine miniblik in de toekomst? Na de middag reden we de Kringwinkel -niet- voorbij en stapten binnen en kwamen buiten met een hele bijpassende boekenkast. Het ding kostte een fractie, het materiaal is geen vol hout en de stijl is voor mij meer dan passé, maar op een boekenkamer kan dat nog.

Previous

Dag Maria

Next

Teveel detectives gekeken

17 Comments

 1. Goeie vondst! Kom je wel eens boek tegen in zo’n doos waarvan je niet (meer) wist dat je die had en waar je blij van wordt het gevonden te hebben?

  • ms

   Ja, ik schreef er toen een log over, over dat boek het Museum voor Schone Kunsten Gent van Musea Nostra van het Gemeentekrediet.

   Nu kwam ik een boek tegen van René Magritte. Ik heb niks met Magritte noch met het surrealisme. Ik kan het bekijken, ik vind het niet lelijk of zo, maar ik heb er gewoon niks mee.

   Dat boek van René Magritte dat ik nu terugvond, staat momenteel zelfs in de veiling van Kringding1. Ik weet niet of ik dat exemplaar hier boven al geprijsd heb, maar ik ben wel benieuwd hoeveel er bij die veiling gaat geboden worden.
   ____________________
   1 Kringding

 2. Je bent goed bezig met al die boeken. Die extra boekenkast zal goed van pas gekomen zijn.

  • ms

   Momenteel is het nog niet “af”. De boekenkast staat voor ⅓ gevuld met boeken op de bovenste planken en ander boekenmarktspullen achter de deuren.

   Maar ik denk wel dat ik nu plaats genoeg zal hebben.

 3. ‘…verstoorde zelfs de orde in de wanorde…’
  Die zin past in een boek. 😄 Ga schrijven, één exemplaar kan er nog wel bij.

 4. elsjeveth

  Dat was een voltreffer jullie bezoek aan de kringwinkel. Goed bezig met het uitzoeken. Wij kunnen wel wat tips gebruiken, de kleine ´boeken en speelgoedkamer´ ligt nog steeds vol met boeken van de tante van Chris. We komen er niet doorheen en spijtig genoeg ook niet vanaf 🙁

  • ms

   Wel ja, die kast komt goed van pas.

   Ooit, toen ik begon met de boeken te sorteren die in de loop der jaren bij mij waren binnen gegooid, heb ik eerst een selectie gemaakt van wat ik echt wou houden en van wat echt weg moest.

   En daarna ben ik van tijd tot tijd overgegaan tot de andere groep. Je kan het niet in één keer klaar krijgen als je zoveel boeken staan en/of liggen hebt.

   Nu staan die welke ik absoluut wil houden in de krattenkast op de overloop. Laatst heb ik daar alle boeken van een schrijfster uitgehaald en ze in één keer verkocht op de boekenmarkt. Selectie is dus groot gezegd als je nog van gedacht kan veranderen.

   De andere, in de eetplaats en mijn kunstboeken hier achter mij, dàt zijn de échte blijvers.

   Naar de Kringwinkel breng ik ze niet. Je geeft ze gratis af en dan geef ik ze liever aan mensen die boekenverkopen organiseren voor een goed doel zoals voor gevulde brooddozen of zo.

   Meestal zijn die wel te vinden om boeken te krijgen.

   Vaak krijgen wij op de boekenmarkt de vraag of we geen boeken willen kopen. Dan komen ze af met een doos, of een paar dozen en vragen een habbekrats voor een hele doos, maar we weten niet wat er in zit. Dat hebben we nog nooit gedaan.

 5. Jij denkt in boekenkasten en dozen, ik hier in kamers…..:)

  • ms

   Van de boekenkamer is één wand voorzien voor de oude fotoalbums en voor school- en woordenboeken die ik wil houden.

   De drie andere wanden zijn voor de boeken die naar de boekenmarkt mee mogen en waar nu die kasten en die, nog te sorteren, dozen staan.

   Mijn eigen boeken staan in een zelfgemaakte boekenkast van oude fruitkisten op de overloop en dat is ook een wand van een kamer breed.

   In de eetplaats staan nog romans en reisboeken in twee ingewerkte boekenkasten.

   En hier achter mij staat een boekenkast met mijn kunstboeken. Daar mogen er nog bij. Liefst wel zelfs.

   Maar bij mij hoeft het niet om het om ter meest. Ik kan best leven met mensen die nog gekker zijn dan ik. 😉😁

 6. Eens het rek vol boeken zit, gaat de aandacht sowieso naar de boeken en niet naar de kast. Veel plezier met het inrichten ervan!

  • ms

   Nu wil ik wel dat het eindelijk eens helemaal naar mijn goesting is. Dus heb ik dat houten rek terug leeg gemaakt, kast en rek van plaats gewisseld en terug gevuld. Soms denk ik dat ik toch wat veeleisend ben. Gelukkig ben ik daar alleen zelf de dupe van. 😉😁

 7. Toen wij een keuken aan lieten bouwen, is de ruimte van de oude keuken gevuld met twee hoge en drie lage boekenkasten, zodat mijn boeken ook de ruimte hebben, er staat een stoel waar ik kan gaan zitten lezen, maar het gekke is dat ik daar eigenlijk zelden zit. Ik neem mijn boek mee naar de woonkamer en ga daar lekker zitten lezen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén