Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De dode wespen

De eerste warmte is er. De dode wespen zijn er ook.

Jaar na jaar na jaar krijgen we ermee te maken. Bij de eerste tekenen van een aankomende lente vinden wij dode wespen in onze gang.

De eerste keer dat er een mogelijke uitleg werd gegeven, was bij de herstelling van een dakbalk. Toen zag de dakwerker wel meerdere in opbouw, maar in de steek gelaten wespennesten.

De hoornaar die eens bij de opbouw van de kerstboom als een dronkeman door de woonplaats zoemde om ter plaatse dood te vallen is gelukkig maar bij een eenzaat gebleven.

En terwijl ik dit hier zit te schrijven, bedenk ik ineens dat er, gedurende regenperiodes, ook wel telkens dode wespen in de opvangemmers van het dak liggen.

Zit er een wespennest ergens diep verscholen op onze zolder? Moeilijk om aan te nemen aangezien we geen levende wespen in onze gang tegenkomen. Afkloppen … toktoktok … En de verdronkenen? Als het een groot nest zou betreffen, zouden we dan niet meer verdronken exemplaren in de emmers vinden?

Of zijn het weer allemaal van die beginnende kleine nestjes waarvan de bouw om één of andere reden stop gezet wordt.

Ach, zolang ik ze nog met vuilblik en/of kauga in de groene compostcontainer kan kiepen gaan we ons nog geen zorgen maken.

Previous

Op pad

Next

Honing is een luxeproduct

10 Comments

  1. Wij vinden ze vaak tussen het hout voor de houtkachel.
    Hier veel vliegen op zolder. Heel vreemd deze tijd van het jaar. Ze zijn gelukkig heel traag en bijna dood. Maar waar ze precies vandaan komen, kunnen we maar niet ontdekken.

    • ms

      Jaren terug waren het vliegen én wespen en toen ik ging zoeken zag ik op zolder ook nog trage vliegen.

      Deze zomer vóór we op vakantie vertrokken zaten er massaal veel vliegen op de ruiten van de venster van de overloop en van de achterdeur. Daar hebben we ook nooit het fijne van geweten.

  2. Op wespen ben ik niet zo gebrand. Hier ook dode exemplaren op zolder en dat in putje winter.

    • ms

      Ik vraag me af of ze soms komen overwinteren en dan met die eerste warmte te snel uit komen.

      En dat we die welke de winter niet overleven dan maar op zolder vinden.

  3. elsje

    Ben geen wespenfan. Gelukkig geen dode exemplaren in huis tot nu toe. Wel enkele verdwaasd rondvliegende exemplaren zondag buiten bij de schuifpui te zien.

    • ms

      We hebben een oud huis, dus ook een oude zolder met veel kieren en spleten. Ik vermoed dat dat voor die wespen ideaal kan zijn.

  4. We vinden er zelden meer dan een of twee, soms een levende. Maar één keer een hoornaar.
    Vliegen niet echt veel behalve een keer op de vliering. Mijn man vertrouwde het niet en opende het schoorsteenluikje. Kwam er een vogelnest uitrollen, met takken, botjes en veertjes. Wat de vliegen eraan hadden snapten we niet, er was geen vlees meer over.
    Wel zagen we bij mensen in het buitengebied veel meer vliegend gespuis. Varkens en koeien, zijn de oorzaak, zei men.

    • ms

      Het eerste jaar dat we hier woonden hadden we veel vliegen. We wisten ook voor we hier kwamen wonen dat de boer wiens koeien hier over stonden zou stoppen. Daarna nooit nog last van gehad behalve die enkele uitzonderingen.

      Maar van waar die wespen komen zou ik wel willen weten. Je ziet dat soms in de krant dat er een wespennest ergens verborgen zit tussen de muur en de bezetting.

  5. Dode wespen steken niet meer, da’s een geruststelling.

    • ms

      Ik las ooit dat je zelfs met een dode wesp nog moest oppassen voor de angel. Niet dat de wesp zou steken maar dat de angel nog zou kwetsen als je hem aanraakt.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén