Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Die met hun sjakosj altijd …

Nu nog eens over de koers, maar niet echt, gewoon een paar nota’s in de zijlijn om het zo te zeggen.

Vive le Vélo is Vive le Vélo niet meer. Het is maar weer verwaterd tot het zoveelste achterafklapke door veelal weer dezelfde analisten.

Nu vond ik Jan Bakelants1 toch wel iemand van wie je nog iets kon opsteken, maar hij dook de laatste tijd ook al veel in andere koersgerelateerde programma’s op. En ja, trop is te veel.

En wat wist Jan te vertellen bij iets over publiek en valpartijen? Valpartijen zijn, volgens Jan, mede te wijten aan vrouwen met hun sjakosj. Ik wist niet wat ik hoorde.

Als ik de Tour bekijk zie ik veel gevaarlijke situaties met meelopende carnavalisten, maar vrouwen met een sjakosj zag ik nog niet echt.

Tijdens de live-verslaggeving, die uren duurt en waarin Renaat Schotte2 en José De Cauwer3 die uren mogen vullen met … -al dan niet interessante- weetjes, vertelt Renaat ineens dat er een vrouw met een gsm een beetje gevaarlijk doet.

Iets op tegen? Neen, natuurlijk niet. Maar ik zie tal van gsm’s die een beetje te ver of te lang uit steken of maar net op het laatste nippertje weggetrokken worden, waar geen haan naar kraait. Maar die eigenaars hebben dan weer geen sjakosj. Mocht Renaat elke -wat in de weg zittende- gsm in mannenhanden vermelden waren hun uren zo gevuld, zij het met minder interessante weetjes.

Maar alle dwaze dingen die in elke koers gebeuren zijn gevaarlijk en daar zouden ze dan beter het algemene “toeschouwers” gebruiken.

Pas op, bij de situatie die marieclaire gisteren in de reacties aanhaalde, vind ik het absoluut normaal dat er bijstond dat het over een vrouw ging. Dat was absoluut buiten proportie. En dat was een reële gebeurtenis, niet zomaar wat gratuite woorden in de wind.

Nu vraag ik me af hoe het komt. Maar toen ik dit log bedacht vond ik het grappig, maar bij het schrijven vind ik het ineens helemaal niet grappig meer. Ik zal de juiste woorden niet vinden, veronderstel ik.

Nico Dijkshoorn, columnist voor Het Nieuwsblad kan het dan wel grappig beschrijven. Zelfs als het over taaie en saaie voetbal gaat, kan ik plezier beleven aan het lezen van zijn stukjes. En hij heeft het in deze laatste dan wel over de meelopers5:

Nog nooit hoorde ik een renner na de koers zeggen: “die schreeuwende badeend naast me, heeft me weer kracht gegeven”.

Even heb ik gedacht: “Ik blog dit log niet” maar ach, het was geschreven en ik had toch geen andere inspiratie … alhoewel ik nog altijd iets over boeken kan vertellen natuurlijk.

____________________
1 Jan Bakelants
2 Renaat Schotte
3 José De Cauwer
4 Nico Dijkshoorn
5 Het Nieuwsblad
____________________

Previous

What’s in a name

Next

De laatste kist

18 Comments

 1. De tour volg ik via de VRT omdat ik een van de commentatoren bij de Nederlandse televisie niet kan uitstaan. Ik vind dat eindeloze geouwehoer tijdens die urenlange reportages knap en ook vaak wel grappig, hoewel ik Michel Wuyts mis. Ik dacht Renaat? Dat is toch die jongen op de motor? Maar daar hebben ze nu een Maarten voor, en dat is geluk hebben want, lees ik om zijn naam te checken, die is vorig jaar nog uit de tour gezet omdat-ie een renner tegen de vlakte reed. 🙂 Hoe dan ook, het is idioot de handtassen van vrouwen de schuld te geven van valpartijen. De vrouwen zouden die tassen wel nuttig kunnen maken door er de meehollende mannen in bolletjestruien mee van het parcours te rossen. Maar ja, dat zijn hun echtgenoten en er is ook nog een leven ná de tour. 🙂

  • ms

   Dat van die moto in de koers vorig jaar zei me wel iets maar ik moest het toch even opzoeken om weer bij te zijn1.

   In elk geval zat Maarten er ook gewoon vanachter op.

   Dit jaar hoorde ik wel de melding dat de moto’s tegen gehouden werden aan de Puy de Dôme, maar die van VRT mocht door. De reden: “Die hoorde bij het erfgoed” (of zoiets). 😮😂

   Is dat echt zo gegaan? Ik weet het niet want geschreven vind ik er niks van terug.
   ____________________
   1 Het Nieuwsblad

 2. Allez vooruit, de vrouwen hebben het weer gedaan. Ik zie ook weinig of geen vrouwen met een sjakos naar de koers gaan. Hun maandverband en poederdoos dragen ze heus wel in een rugzakje of heuptasje. Je gaat toch niet met een sjakos sleuren op zo’n evenementen?

 3. Tja, je wilt niet de verongelijkte feministe uithangen (‘vrouwen hebben altijd wat te zeuren’)…..

  • ms

   Oh! Geloof me, als ik iets op mijne lever heb, dan zeur ik niet. Echt niet. Ofwel is het sop de kool niet waard, ofwel hebben ze het goed geweten.

 4. Dat men in deze tijd nog zulke opmerkingen kan/mag maken begrijp ik niet. Dat de toeschouwers soms gevaarlijk dicht bij de renners komen is een feit, maar daar zitten zowel mannen als vrouwen tussen en meestal zonder sjakosj.

  • ms

   Toeschouwers doen domme dingen, stomme dingen, zotte dingen, gevaarlijke dingen. Maar niet allemaal. En ze zijn niet in een hokje te plaatsen.

   En bovendien is zelfs M/V in deze tijden uit den boze.

 5. Tja wie zou er haar sjakosj nu meeslepen om naar de koers te gaan kijken, ik kan me daar niets bij voorstellen. Maar het is een feit dat veel mensen (meestal mannen) zich gevaarlijk gedragen wanneer de renners langsrijden. Om een mooie foto te maken of soms als er geen hekken staan mee te rennen.

 6. Bwa, ik weet het zo niet hoor. De een sjakosj is natuurlijk de ander niet. Ik heb altijd en overal een sjakosj bij, meestal een crossbody die rond mijn lijf blijft hangen.

  • ms

   Die gebruik ik ook meestal, al storen ze de opschriften op mijn T-shirts in de zomer.

   Maar een sjakosj op sportevenementen? Nooit vanzeleven niet. Daar gebruik ik een mini-rugzakske voor mijn secrid, mijnen neusdoek, sleutels en -eventueel- een fleske water.

   • Da’s het voordeel van niet naar sportevenementen te gaan 😉
    Ik heb, buiten een fleske water, ook altijd nog wat mee voor mijn mondverzorging en ik heb een hekel aan een rugzak. Vraag me niet waarom.

 7. elsjeveth

  Jan Bakelants is een welkome versnapering qua beeld, ik mag er graag naar kijken. In sommige gevallen kan hij beter zijn charmante mond dichthouden, Jose de Cauwer daarentegen is het aanhoren meer dan waard. En nu snel op zoek naar mijn handtas om alle blote billen lopers van het parcours te meppen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén