Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Is da miene paasei?

En we gaan even verder met de allergie die ik niet blijk te hebben maar waar ik toch last van heb.

Aangezien niemand weet of weet te vinden wat er nu juist gaande is bedacht ik in de loop der jaren wel zelf één en ander. Ooit weet ik het aan de centrale verwarming. Dat was zo ongeveer de beginperiode dat ik er last van kreeg. Later heb ik gedacht dat het door de boeken kwam.

Toen ik het dan vorig jaar eens ten gronde wou laten uitspitten waarbij men mij verzekerde dat ik nergens allergisch aan was, ging ik verder denken en piekeren en ik vond een uitleg over histamine.

Sedertdien heb ik geen chocolade meer gegeten. Maar ik neem ook hooikoortspillekes die ik in een Engelse supermarkt kocht, al heb ik die op vakantie nooit nodig.

Nu echter brachten we paaseitjes mee. Ik at er slechts 2 dagen na elkaar 2, met het oog op de kcal, weet je wel.

Het niezen herbegon, net op de dag dat ik las dat er veel pollen waren. Toeval?

Ik liet de chocolade eitjes voor wat ze waren, Luc wist er wel weg mee. Maar gisterenmorgen, na drie eierloze dagen, kreeg ik een niesbui. Net op de dag dat ik las dat er -weer- veel pollen waren. Weer toeval?

Maar dat zal het niet zijn -vraag maar aan de dokters- het zal gewoon zijn van naar die chocolade eieren te kijken!

Previous

De ochtendstond …

Next

15-16-17 mei 1971

16 Comments

 1. Dokters hebben niet altijd gelijk. Best mogelijk dat je hooikoorts heb. Dit kan best lastig zijn.

  • ms

   In mijn geval heb ik de indruk dat dokters me nooit serieus nemen. Ik ga bijna nooit naar de dokter en als er al iets is lijkt het wel of ze me met een kluitje in het riet sturen.

 2. Het is het seizoen hoor… Ik heb er momenteel veel last van… de voorjaarsbloeiers gecombineerd met die wind. Echt veel last. snot, niezen, hoofdpijn, moe. Nochtans neem ik pilletjes. Wat zou het maar niet zijn zonder? Misschien moet ik sterkere op doktersvoorschift?

  • ms

   Ik snap er niets meer van. Ik had het vroeger meer in de winter. Daarom dacht ik aan de CV. Meestal als ze op TV over pollen begonnen had ik er geen last van.

   Omdat hooikoortspillekes toch bleken te helpen nam ik die en vond dat van die histamine. Het verwonderde me wel dat ik dan alleen van chocolade last zou hebben terwijl er nog wel meer etenswaren zijn die je zou moeten laten als histamine je parten speelt.

   Nu is het wel degelijk bij die hoge concentraties aan pollen.

   Er is iets maar waarschijnlijk maar heel licht. Want al zijn die niesbuien hevig en voel ik het bij het opstaan al dat ik er een ga krijgen, ik kan niet echt klagen over last. Misschien is het maar een lichte vorm, misschien is het iets dat toch nog uitgelokt wordt door nog iets anders.

   Ik denk dat ik het er eens met de apotheker ga over hebben. Die luistert en geeft wél raad. Misschien zijn er wel middelen die beter zijn dan die uit de supermarkt.

   • Ik neem Allegratab van bij de apotheker, maar ik kan er zo krijgen op doktersvoorschrift die sterker zijn. Mijn voedingsallergie is kiwi. Daar ben ik gevaarlijk allergisch aan. Ben er ooit mee op de spoed beland. Mijn hoofd was dubbeldik gezwollen. Er is geen twijfel wat dat betreft. De dokter zegt dat de allergie voor kiwi een kruisallergie is met de pollen. Ik denk dat het bij jou ook zoiets is, maar dan met cacao in chocolade. Lees dit maar eens:
    https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/paraberksyndroom/

    • ms

     Het zou natuurlijk zo een kruising kunnen zijn, dat is zelfs een sterke aanwijzing, maar het verklaart niet waarom ik dan wel ging niezen op de dag dat ik al drie dagen geen chocolade at.

     Waarschijnlijk zie ik nog iets over het hoofd.

     Ik denk dan dat we misschien beter met het venster dicht zouden slapen, maar het is zo een minieme last dat ik liever nies dan met het venster te sluiten. Daar krijg ik pas een duf hoofd van.

     • Ik heb dat ook vaak hoor, dat ik allergisch reageer en niet weet waarop. Het is moeilijk om alles te vinden. Een zwager van mij niest en snottert en hoest al twee jaar. Alles hebben ze al onderzocht. Alles hebben ze al geprobeerd. Een allergie, maar voor wat? Ze vinden het niet. Toch erg als je dat krijgt op je 70ste… Er zijn ergere dingen, maar hij heeft er heel veel last van. Het stopt maar niet.

      • ms

       Ik dacht er eerst niets meer over te zeggen, maar blijkbaar is het gemakkelijker de mensen met een kluitje in het riet te sturen als zij zelf het antwoord niet kennen.

       Uiteindelijk ben ik nog bij de gelukkigen die er maar minimaal last van hebben.

 3. Volgens de huisarts is er een verschil tussen allergie en overgevoeligheid, maar welke dat is weet ik niet meer. Wel dat het vervelend is.
  Hooikoorts heb ik in heel lichte mate en neem er niets voor.
  Maar andere lastige dingen.
  Met mosterd lopen bij mij de slijmvliezen meteen dicht en stik ik zowat, jammer want ik vind het lekker. Bij tosti’s ook. Onbegrijpelijk, gewoon brood en kaas geven geen last, geroosterd brood ook niet, maar de combinatie van gesmolten kaas met brood weer wel.
  Darmkrampen bij pakjes soep, bij bouillonblokjes weer niet.

  Ik snap er niets van, als kind had ik dat allemaal niet behalve bij chocoademelk.
  Naar de dokter ga ik niet meer, hij/zij kan er toch niets aan verhelpen.

  • ms

   Een gevoeligheid, jà, dat zou ook kunnen. Als kind had de dokter het al over chocolade, frieten en eieren, kwestie van mijn lever. Daar ben ik -denkelijk- wel overgegroeid al kreeg ik soms de vraag of ik drink. Du-uh!

   Mijn maag is een gevoelig ding, maar veel last heb ik er niet meer van. Ik moet oppassen met alle leden van ajuinenfamilie, maar heb nu -ook zelf gevonden- een middeltje dat zelfs daartegen helpt al blijf ik toch maar liever van de ajuinen af.

   Maar ik zoek dat niezen niet in die richting. Ik kan dus, mocht ik dat willen, gewoon chocolade eten, maar waarom zou ik dat doen? Ik vind het wel lekker, maar niet zo dat ik kan snakken naar chocolade of dat ik niet zonder kan leven, dat niet.

   Ik ga het er toch met de apotheker eens over hebben. Ooit met Lucs galsteen gaf die betere uitleg dan de dokter.

   • Goed idee, apothekers weten over dit soort dingen net zo veel als huisartsen. Misschien wel meer.
    Ze kunnen uitleggen welke de schuldige ingrediënten zijn van een product of medicijn.

 4. Jasmien

  Als het een troost kan zijn, volgens de testen ben ik ook aan niets, niks, nada, noppes, allergisch, maar ik moet mijn neus maar buiten steken en ik nies mezelf te pletter.
  Dus ik neem elke dag braaf een Zyrtec en daarmee houd ik het onder controle.
  Toch raar he, maar ik denk niet dat het van de chocolade is bij jou. Chocolade is gewoon TE HEERLIJK om allergisch voor te zijn! Dus haal je schade in en eet die “achterstallige niet opgegeten” paaseitjes maar snel op!

  • ms

   Momenteel neem ik hooikoortspillekes die ik meebracht uit Engeland omdat ze daar zo goedkoop waren.

   Ze helpen over het algemeen wel, aangezien ik niet meer zo dagelijks loop te niezen.

   En chocolade, ja, ik eet dat wel graag maar niet zoals jij. Ik denk dat, mocht ik alle dagen chocolade eten, ik er echt wel een afkeer zou van krijgen.

 5. Ik nies regelmatig en in elk seizoen; als ik nies is dat meestal een tiental keren na elkaar. Dat gebeurt zowel binnen als buiten. Het meest vervelend vind ik niezen terwijl ik per auto rijd; dat gebeurt meestal wanneer de zon opkomt (dat niezen in de auto). Het meest gekke vind ik niezen wanneer ik aan een advokaatje nip (het drankje hé!).
  Ik neem … geen medicatie omdat ik ermee kan leven.

  • ms

   Ik neem loratadine omdat het er echt wel overdreven veel werden. Zoals het nu is kan ik er ook wel mee leven maar blijf ik me wel afvragen vanwaar het komt.

 6. elsje

  Dat zal het zijn, kijken naar choco-eitjes allergie

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén